Bush verschijnt naast Dalai Lama in Congres

Ondanks felle kritiek van China is George W. Bush gisteren, als eerste Amerikaanse president ooit, in het openbaar verschenen met de Dalai Lama. Bush woonde in het Congres de uitreiking bij van een hoge onderscheiding aan de Tibetaanse spirituele leider in ballingschap. Hij riep de Chinese autoriteiten op om de Dalai Lama te ontvangen in China. „Ze zullen zien dat dit een goede man van vrede en verzoening is”, aldus Bush.

De Dalai Lama hield tijdens de ceremonie een toespraak waarin hij ontkende te streven naar onafhankelijkheid voor Tibet, hetgeen Peking hem verwijt. „Ik wil zinvolle autonomie voor het Tibetaanse volk binnen de Volksrepubliek China.” Over de ophef rond zijn bezoek aan Washington zei de boeddhistische leider: „Dit gebeurt altijd.”

China toonde zich in de opmaat naar de ontmoeting ontstemd. Het verweet de VS zich in „binnenlandse aangelegenheden” te mengen en dreigde met „ernstige schade” voor de onderlinge relaties.

Bush’ woordvoerder zei gisteren dat de VS „op geen enkele manier onrust willen stoken of China het gevoel geven dat we het pootje willen lichten.” Bush zei enkele uren voor de ceremonie: „Ik heb er bij de Chinezen altijd op aangedrongen dat godsdienstvrijheid in hun nationale belang is”. (AP)