Brusselse NL-post voert eigen lobby

Nederlandse ambtenaren in Brussel hebben gelobbyd voor nieuwe, soepele luchtkwaliteitsnormen terwijl het kabinet zijn standpunt hierover nog moest bepalen. De lobby is in handen van de Permanente Vertegenwoordiging, de ‘ambassade’ bij de EU in Brussel.

Verantwoordelijk minister Jacqueline Cramer (Milieu, PvdA) heeft vanochtend voor het eerst in de Kamer gezegd ook soepele normen te willen.

„Zeer merkwaardig”, zegt VVD-europarlementariër Jules Maaten. „Ik snap niet dat de PV lobbyt voor een norm van 25 microgram, terwijl Cramer tegen mij heeft gezegd dat ze een norm van 20 microgram wil”, aldus PvdA-europarlementariër Dorette Corbey.

Nederlandse leden van het Europees Parlement kregen recent nog presentaties, telefoontjes en e-mails van de Permanente Vertegenwoordiging waarin de norm van 25 microgram als Nederlands standpunt werd verkondigd. Het gaat hierbij om de hoeveelheid van het fijnste fijnstof die een kubieke meter lucht uiterlijk in 2017 mag bevatten. In de komende maanden valt hierover een besluit.

Het zeer technische fijnstofdossier is van groot belang voor Nederland. Enerzijds doordat er volgens schattingen jaarlijks 18.000 Nederlanders vroegtijdig overlijden door fijnstof dat onder andere door auto’s wordt uitgestoten. Anderzijds doordat Nederland al grote moeite heeft aan huidige fijnstofnormen te voldoen.