Benazir Bhutto keert terug in Pakistan

De Pakistaanse oud-premier Benazir Bhutto is vanochtend, na acht jaar ballingschap, teruggekeerd in haar vaderland. Naar schatting tweehonderdduizend aanhangers waren naar het vliegveld van Karachi, in het zuiden van Pakistan, gekomen om haar te begroeten. Ze was tot tranen toe geroerd toen ze onder luid gejuich van de omstanders de vliegtuigtrap afkwam.

De terugkeer van de 54-jarige Bhutto, dochter van de populaire, in 1979 opgehangen oud-premier Zulfikar Ali Bhutto, betekent dat de Pakistaanse president Pervez Musharraf nu te maken krijgt met een geduchte rivaal. Musharraf en Bhutto hebben afgelopen zomer in het geheim met elkaar gesproken en zijn naar verluidt een machtsverdeling overeengekomen. Maar Musharraf is nog steeds niet helemaal zeker van zijn herverkiezing tot president. Het Hooggerechtshof moet zich nog uitspreken over de geldigheid van zijn kandidatuur.

Mede om die reden heeft generaal Musharraf Bhutto onlangs nog gevraagd haar terugkeer uit te stellen. Maar Bhutto, die met haar Volkspartij haar machtsbasis heeft in het zuiden van Pakistan, wilde daar niet op ingaan. Vanochtend vroeg vertrok ze vanuit Dubai naar Karachi. „Ik dank God dat ik kan terugkeren naar mijn land. Ik heb steeds van deze dag gedroomd”, zei ze bij haar vertrek.

Benazir Bhutto was tot twee maal toe premier van Pakistan, maar haar regeringen waren geen groot succes. Ze werd onder meer beschuldigd van verregaande corruptie. Die beschuldigingen zijn in het verleden ook herhaald door Musharraf.

De nieuwe politieke krachtmeting tussen haar en Musharraf zal volgend jaar januari haar hoogtepunt bereiken, als naar verwachting parlementsverkiezingen worden gehouden. Het huidige parlement wordt medio volgende maand ontbonden. Twee maanden later zal dan moeten blijken of de naam Bhutto nog steeds miljoenen kiezers aan zich kan binden.

Overal in Karachi waren vanochtend afbeeldingen van haar ophangen in de straten. Bussen en auto’s stonden bumper aan bumper langs de weg naar het vliegveld. Lange rijen mensen stonden te wachten om een glimp op te kunnen vangen van hun politiek leider. Sommige aanhangers hadden honderden kilometers gereisd.

Vorige maand probeerde ook ex-premier Sharif, tegenstander van Bhutto én van Musharraf, terug te keren. Maar hij mocht het vliegveld van Islamabad niet af.

Applaus: pagina 5