Belgie

Paul McCarthy Het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst in Gent wijdt een grote tentoonstelling aan zijn hele oeuvre: de Amerikaanse kunstenaar Paul McCarthy is met zijn geestige en soms nogal botte, provocerende en boeiende werk een graag geziene gast in België. Het hele museum is aan Head Shop/Shop Head aangepast, met nieuw gevormde ruimtes, doorkijkjes en een buitenmodel ketchupfles op het dak. McCarthy speelt met clichés, toont ons de duistere kanten van de American Dream en gedraagt zich daarbij als een pesterige hofnar. Toch is het vaak meer de suggestie van geweld, sex, horror en uitbuiting dan ‘the real thing’. Hoewel de slachtpartijen op een levensgroot piratenschip voor gevoelige kijkers wel eens iets te veel van het goede zouden kunnen zijn.

Head Shop/Shop Head, Works 1966-2006, SMAK, Citadelpark, Gent, t/m 17 feb., di t/m zo 10-18u. Inl 0032 92211703 en www.smak.be

Henry van de Velde De architect en ontwerper richtte in 1927 in Brussel de kunstacademie Ter Kameren (La Cambre) op. Deze school eert haar stichter met een expositie in het Huis De Bodt (Hôtel Van de Velde), een prachtige art deco privé-woning die Van de Velde in 1931 ontwierp. De tentoonstelling richt zich op de vormgeving van het boek, een discipline die Van de Velde zeer bewonderde en ook doceerde. Hij werkte samen met vooraanstaande auteurs. Op de expositie passeren meer dan 100 sublieme – maar ongerealiseerde – boekontwerpen uit de 20ste en 21ste eeuw de revue.

Henry van de Velde, la Cambre en het boek, Hôtel Van de Velde (Huis De Bodt), Franklin Rooseveltlaan 27-29, Brussel, t/m 4 nov. Inl 0032 26261780 en www.lacambre.be

En verder In Godsnaam. Duizend jaar kloosterleven, t/m 21 dec, Abdij van ’t park, Heverlee 0032 16406073 en www.parkabdij.be