Andy Warhol

Andy Warhol Het Stedelijk Museum heeft de rode loper uitgelegd. Wie voet zet op de loper, knippert met de ogen vanwege een wirwar van flitslicht. Iedereen wordt zo in staat gesteld om als een echte superstar de wereld van de spektakeltentoonstelling Other Voices, Other Rooms over Andy Warhol binnen te gaan. Deze expositie is wat je noemt een totaalervaring. Er is een heus Warholiaans universum gecreëerd. En het CS Postgebouw is daartoe geweldig geschikt, want door de fabriekssfeer lijkt het alsof er zoveel jaar na dato een Amsterdams filiaal van de Factory is geopend. The Factory was de 'kunstfabriek' in New York die Warhol in 1963 opende, de verzamelplek voor drop-outs en jonge niksnutten. Hier was hij niet alleen bedenker van zeefdrukken, maar ook fotograaf, filmer, producer, portrettist van rijken en maniakaal verzamelaar van alledaagse prullaria. Er is een Filmscape-zaal, een lounge-achtige ruimte waar speelfilms van Warhol simultaan worden vertoond. In de naastgelegen Cosmic-zaal zijn allerlei Warhol-producten door elkaar te zien: honderden foto’s, covers van tijdschriften, tv-shows, curieuze installaties, behangsels, de Brillo-boxen, geluidsfragmenten, verloren gewaande tapes en allerlei andere producten. Ook is de inhoud van één van de 610 zogeheten Time Capsules te zien: kartonnen dozen waarin Warhol allerlei prullaria in wegstopte en bewaarde en die pas decennia later mochten worden geopend. Overbekende werken als een zijdedruk van de Campbell-soepblikken en en portretten van Mick Jagger hangen niet op een prominente plek, maar gewoon, op een half verscholen plaats. Dat is een statement: géén voorrang voor de evergreens, maar alles gelijkelijk geëxposeerd. Je zou bijna zeggen: Andy zou het zo gewild hebben. Andy Warhol – Other Voices, Other Rooms t/m 13 jan Stedelijk Museum, Oosterdoksekade 5, Amsterdam. Dag 10-18u. Andy Warhol: Flowers

Het Stedelijk Museum heeft de rode loper uitgelegd. Wie voet zet op de loper, knippert met de ogen vanwege een wirwar van flitslicht. Iedereen wordt zo in staat gesteld om als een echte superstar de wereld van de spektakeltentoonstelling Other Voices, Other Rooms over Andy Warhol binnen te gaan. Deze expositie is wat je noemt een totaalervaring. Er is een heus Warholiaans universum gecreëerd. En het CS Postgebouw is daartoe geweldig geschikt, want door de fabriekssfeer lijkt het alsof er zoveel jaar na dato een Amsterdams filiaal van de Factory is geopend. The Factory was de 'kunstfabriek' in New York die Warhol in 1963 opende, de verzamelplek voor drop-outs en jonge niksnutten. Hier was hij niet alleen bedenker van zeefdrukken, maar ook fotograaf, filmer, producer, portrettist van rijken en maniakaal verzamelaar van alledaagse prullaria. Er is een Filmscape-zaal, een lounge-achtige ruimte waar speelfilms van Warhol simultaan worden vertoond. In de naastgelegen Cosmic-zaal zijn allerlei Warhol-producten door elkaar te zien: honderden foto’s, covers van tijdschriften, tv-shows, curieuze installaties, behangsels, de Brillo-boxen, geluidsfragmenten, verloren gewaande tapes en allerlei andere producten. Ook is de inhoud van één van de 610 zogeheten Time Capsules te zien: kartonnen dozen waarin Warhol allerlei prullaria in wegstopte en bewaarde en die pas decennia later mochten worden geopend. Overbekende werken als een zijdedruk van de Campbell-soepblikken en en portretten van Mick Jagger hangen niet op een prominente plek, maar gewoon, op een half verscholen plaats. Dat is een statement: géén voorrang voor de evergreens, maar alles gelijkelijk geëxposeerd. Je zou bijna zeggen: Andy zou het zo gewild hebben.

Andy Warhol – Other Voices, Other Rooms t/m 13 jan Stedelijk Museum, Oosterdoksekade 5, Amsterdam. Dag 10-18u.