Ajax hoopt in China talenten te vinden

Ajax werkt aan een samenwerkingsverband met de nationale voetbalbond van China, een Chinese profclub en een groot Chinees televisiestation. Algemeen directeur Maarten Fontein van de Amsterdamse club verwacht dat hij halverwege december het gehele plan kan presenteren.

„We zijn er bijna helemaal uit”, stelde Fontein gisteren na een bezoek aan China. „We willen onze jeugdopleiding daar exploiteren. Onze komende hoofdsponsor Aegon is ook heel actief op de Chinese markt. Die zal dus ook bij het samenwerkingsverband worden betrokken.”

Volgens Fontein is het de bedoeling dat Ajax een voetbalschool begint in het Aziatische land. Ook zouden Chinese trainers in Amsterdam stage moeten komen lopen. Om vervolgens hun opgedane kennis weer over te dragen in eigen land. „En hopelijk voetbalt er nog eens een groot Chinees talent in het eerste elftal van Ajax”, zei Fontein.

„In China vinden ze het heel belangrijk dat we daar niet alleen een wedstrijdje komen voetballen, maar ook op de lange termijn willen samenwerken. Ik verwacht dat ik het exacte plan half december rond onze wedstrijd tegen PSV kan presenteren. Dat lijkt me een mooi moment”, aldus de algemeen directeur van Ajax. (ANP)