Acht arrestaties na onrust Slotervaart

In het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart, waar het enkele avonden achtereen onrustig is geweest, zijn gisteravond en vannacht acht jonge mannen gearresteerd. Drie reden rond met jerrycans gevuld met benzine, de vijf anderen werden van de straat gehaald op verdenking de orde te willen verstoren.

In het stadsdeel werd vannacht opnieuw een auto in brand gestoken. De politie was in groten getale op straat aanwezig om verdere onrust te voorkomen.

De onrust in de wijk in Amsterdam-west ontstond nadat zondag een 22-jarige, verwarde Marokkaanse man werd doodgeschoten toen hij in het politiebureau aan het August Allebéplein twee agenten met een mes had aangevallen.

De Amsterdamse hoofdcommissaris Welten liet zich gisteren opmerkelijk hard uit over de onrustzaaiers in de wijk. Hij sprak van „gewetenloze kwelgeesten die uit het riool kruipen” en zei rekening te houden met onlusten zoals in de Franse voorsteden. Volgens Welten gaat het om een groep van dertig tot vijfendertig jongeren tussen twaalf en zeventien jaar, de meesten bekenden van de politie.

De VVD in de gemeenteraad wil dat burgmeester Cohen een gebiedsverbod rond het August Allebéplein instelt voor deze groep. Een woordvoerder van Cohen laat weten dat een dergelijk verbod nu niet nodig is. „Er zijn voldoende andere middelen beschikbaar.” Volgens stadsdeelvoorzitter Marcouch wordt de onrust veroorzaakt door jongeren die elke gelegenheid aangrijpen om vernielingen te plegen.

relschoppers: pagina 3