15de eeuwse dichter bezoekt Nederland

De Franse premier François Fillon werd maandag bij zijn bezoek aan Nederland op badges aangeduid als ‘François Villon’. Voor Franse kranten was dat aanleiding voor venijnige commentaren. Le Figaro bracht de échte François Villon in herinnering. Een laat-Middeleeuwse dichter annex bandiet, auteur van het beroemde gedicht La Ballade des Pendus (de Ballade der Gehangenen, 1462) en voorloper van de romantische poètes maudits. En dat treft: François Fillon maakt als premier een moeilijke periode door. Hij komt maar niet uit de schaduw van president Sarkozy. En wat hij doet, levert hem ook nog eens wrijving op met de president.

Le Monde bleef ook niet achter. De Nederlandse gastheren van Fillon „kennen te goed het land van Rabelais en Voltaire” constateerde de middagkrant gisteren, met gretige ironie. Volgt een uitwijding over het verleden van Villon, van vechtlustig jochie tot kruimeldief die zelfs tot de galg veroordeeld wordt. Niet iemand die Sarkozy als premier zou benoemen, concludeert de krant fijntjes.

De Rijksvoorlichtingsdienst ontkent betrokkenheid bij de badges. Zij verwijst naar een bouwbedrijf in de Schilderswijk waar Fillon ’s middags met minister Donner van Sociale Zaken was. Fillon versprak zich overigens ook: hij voegde Rotterdam en Amsterdam samen tot ‘Romsterdam’.