Wethouder in R’dam heeft raad misleid

De bouw van de parkeergarage in het Rotterdamse Museumpark is maandag hervat. Foto NRC Handelsblad, Vincent Mentzel Een medewerker van een bouwbedrijf, verantwoordelijk voor de aanleg van de Museumparkgarage, ook wel in de Rotterdamse Volksmond de Blunderput genaamd, probeert te voorkomen dat de met water volgelopen bouwput gefotografeerd wordt. foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Rotterdam, 16 oktober 2007 Mentzel, Vincent

De Rotterdamse wethouder Jeannette Baljeu (Verkeer en Vervoer, VVD) heeft de gemeenteraad „onvolledig en onjuist” geïnformeerd over de aanpassingen in de bouw van de Museumparkgarage.

Ook de raad zelf is in gebreke gebleken, nadat de bouw vorig jaar werd stilgelegd wegens constructiefouten. Dat concludeert de enquêtecommissie in haar vanmiddag verschenen rapport naar aanleiding van de kostenoverschrijdingen bij de bouw van de ondergrondse parkeergarage nabij het centrum van Rotterdam.

Door een opeenstapeling van „verkeerde inschattingen” en ambtelijke desinformatie vallen de kosten van de ‘blunderput’ (1.150 parkeerplaatsen en een berging voor overtollig regenwater) met 103,4 miljoen euro bijna tweemaal zo hoog uit als was begroot. Een raadsenquête is het zwaarste controlemiddel op het bestuur van een stad. Rotterdam zette het middel nooit eerder in.

De commissie neemt het Baljeu vooral kwalijk dat zij, in navolging van oud-wethouder Marco Pastors (Leefbaar Rotterdam), de raad op basis van onjuiste en onvolledige informatie een besluit heeft laten nemen. In juli stemde een meerderheid in met een hervatting van het bouwproject door Strukton, ondanks aantoonbare fouten van deze hoofdaannemer. „De raad is onder tijdsdruk gezet, maar heeft dat ook geaccepteerd.”

Fractieleider Peter van Heemst van de grootste coalitiepartij PvdA weigerde zich vanmorgen uit te laten over het politieke lot van Baljeu. „Tussen 2002 en 2006 hebben de verantwoordelijke wethouders en ambtenaren er al een knoeiboel van gemaakt.” Met name Pastors acht hij daar debet aan. Die zegt zich zijn fout aan te trekken. „Maar in de reeks blunders was de mijne ‘slechts’ nummertje twintig. Baljeu is die overbekende ezel die zich een tweede keer stoot.”

Volgens fractievoorzitter Theo Cornelissen van de SP zou Baljeu moeten opstappen. „In plaats van de potentiële daders en verdachten aan te pakken, heeft ze het lijk bewust in kast laten liggen.”

Rapport enquêtecommissie op nrc.nl/binnenland