Watermerk voor video

YouTube-filmpjes krijgen een watermerk. Zo wil de videosite voorkomen dat er illegaal gekopieerde clips en tv-programma’s zijn te bekijken.

YouTube is dé plek om videofragmenten met anderen te delen. Veel internetters uploaden echter ook bestanden waar ze geen rechten voor hebben, zoals clips van tv of dvd. Dat heeft de huidige eigenaar van YouTube, Google, al problemen opgeleverd met de entertainmentindustrie. Zo eist Viacom, de eigenaar van tv-zenders als Comedy Central, Nickelodeon en MTV, een schadevergoeding van 1 miljard dollar voor alle tv-fragmenten die bezoekers via YouTube hebben kunnen bekijken.

YouTube gaat vanaf nu video’s filteren met een techniek die Video Identification wordt genoemd: wie een nieuwe videofilm wil delen via YouTube (of juist niet), moet zijn videobestanden laten voorzien van een watermerk. In dat watermerk liggen unieke kenmerken van een scène opgeslagen. Het fragment wordt ook herkend door YouTube als iemand anders het probeert te uploaden. Als de rechthebbende eigenaar heeft aangegeven dat de bewuste scène niet op YouTube mag verschijnen, zal het filmpje dus niet door iemand anders geüpload kunnen worden.

De gebruikte watermerktechniek is niet nieuw: er zijn veel sites die zo illegale mediabestanden weren. YouTube kreeg veel kritiek omdat de grootste online-videoboer ter wereld wel maanden geleden al filters aankondigde, maar ze nu pas activeert.

Een waterdicht identificatiesysteem is niet mogelijk, vertelde Google-baas Eric Schmidt deze week: zelfs een goed filtersysteem zou maximaal 90 procent van de filmpjes herkennen. Hij riep filmmaatschappijen op zoveel mogelijk te laten watermerken. De onbeschermde filmpjes die nu op de site staan, blijven voorlopig nog buiten schot.

Meer over het YouTube-filter op nrc.nl/media