Wat een mal, pardon, mysterieus wijf, die Nederlandse vrouw

Opzij bestaat vijfendertig jaar en dat wordt gevierd. Met leuke terugblikjes naar het feministische verleden, toen teksten als ‘Kut ruikt lekker’ de cover sierden. En met een onderzoek over de tevredenheid van de Nederlandse vrouw.

Gisteren werd het onderzoek gepresenteerd. Opzij had het samen met Margriet uitgevoerd, de vroegere ‘aartsvijandin’ in de woorden van Cisca Dresselhuys. Tegenwoordig zijn die bladen geen vijandinnen meer, want Margriet schrijft ook over hoofddoeken, en Opzij ook over spiritualiteit, en niemand heeft het meer over het al dan niet lekker ruiken van de kut. (Sowieso al lang niet gehoord, het woord kut. Wel rustig. Maar wanneer komt daar nou eens een gezellig woord voor, à la piemel? Dat zijn de vragen waar déze feministe mee zit.)

Wat bleek: de Nederlandse vrouw is heel tevreden. Ze geeft haar leven een 7,8. Erg ambitieus is ze niet. En wie dacht dat ze dan wel druk met kinderen zou zijn, heeft het ook verkeerd. Het moederschap kan haar ook niet echt boeien. Ze wil het liefst nog meer vrije tijd, om te besteden aan... zichzelf.

Wat een mal, pardon, mysterieus wijf, die Nederlandse vrouw. Ze hoeft niet zo nodig een topbaan, ze vindt kinderen opvoeden ook niet belangrijk, en toch is ze dik tevreden. Na een lange paneldiscussie kwamen La Dresselhuys en de anderen eruit: misschien zijn Nederlandse vrouwen wel gewoon lui. Hier schrok La Dresselhuys wel van. ‘Zouden ze dan enorm veel... ténnissen?’ Uit de stand van haar mond bleek dat ze dat maar niks vond.

Maar het nam mij in voor de Nederlandse vrouw. Ik herkende me meteen in haar. Werken is leuk, en moederen vast ook, maar er is ook heel wat te zeggen voor in het park zitten met een boek. Of gewoon in het park zitten. Of gewoon zitten. Zonder laptops of kinderen die aandacht willen.

Een wijze man die ik ken, zegt: ‘Intelligente mensen zijn lui.’ En dat is ook zo. Intelligente mensen zijn te slim om zestig uur per week te werken. En slim genoeg om soms een kinderoppas in te huren en lekker naar de film te gaan. De Nederlandse vrouw is slim, dus lui, en dus tevreden. Want waarom zou je je suf werken en de rest van de tijd als een bezetene mikadoën met je zeven kinderen, als dat eigenlijk helemaal niet hoeft?

Aaf Brandt Corstius

    • Aaf Brandt Corstius