Vrouwen!

De Britse blogger Jane Brocket heeft het ernstig te verduren van haar seksegenoten. Op haar weblog, nu ook een boek, gunt Brocket de lezer een inkijkje in het leven dat ze voor zichzelf heeft opgebouwd. Het is een pleidooi voor ‘kleine dingen’: de seizoenen in de tuin, het plezier van handwerken, taarten bakken met je kinderen. Columniste Liz Hunt van de Britse krant The Daily Telegraph zag het boek, liep paars aan, en lanceerde het debat over gewenste en ongewenste vrouwelijkheid weer eens.

„Brocket en haar soort” leggen „onmogelijke standaarden” op aan „de rest van het vrouwelijk geslacht” en verstoren de levensbalans „waar vrouwen in excelleren: het bevredigende compromis”.

Hunt ageert eigenlijk tegen de alomtegenwoordige goeroes die uitleggen hoe ons leven volmaakt kan zijn. Als we maar op tijd de ‘save the date’-kaartjes voor het huwelijk versturen, elk dinertje van tevoren oefenen en twintig minuten per dag mediteren.

Boeken met advies van dames voor dames zijn van alle tijden. Meisjes uit de nieuwrijke middenklasse in Victoriaans Engeland werden geschoold, maar leerden niet meer een huis vol personeel te bestieren. Dat leidde tot miserabel mislukte diners, inclusief de bijbehorende daling in sociale status. In boekjes als Consult Me werd de jonge echtgenote op het hart gedrukt uitgebreide proefnotities te maken tijdens etentjes van geslaagde gastvrouwen. De kokkin moest ook mee, om de kunst van andermans kokkin af te kijken. Hunts woede is vooral twijfel aan zichzelf. Want alleen vrouwen zijn zo onzeker dat ze niet alleen ongevraagde adviezen, maar zelfs andermans leven als een aanval op hun eigen levensstijl opvatten. Stel je Jan Blokker voor, die Rex Hunts visavonturen op Discovery Channel schuimbekkend afwijst: welke werkende man heeft tijd om uren op een boot te zitten? Of Ilja Pfeijffer die het nieuwste boek van een autoklusgek fileert: autoreparaties, dat láát je toch doen? Vrouwen mogen niet verschillend zijn: het moet collectief, uniform, bloedserieus en solidair. Vrouwen kunnen elkaar niet met rust laten.

Merel Boers

Historica en freelance journalist

Bezoek Jane Brocket’s blog op yarnstorm.blogs.com