Vrouw is niet ambitieus

Vrouwen vinden kinderen minder belangrijk, hebben geen zin in een zware baan en zijn naïef over hun eigen financiën. Dat blijkt uit onderzoek ter gelegenheid van het 35-jarig jubileum van Opzij. Het feministische tijdschrift liet samen met damesblad Margriet onderzoek uitvoeren onder totaal 1.000 Nederlandse vrouwen, waaronder voor de helft lezeressen van beide bladen.

De verwachting dat lezeressen van het iets traditionelere Margriet conservatievere ideeën hebben, kwam daarbij wel uit. Tegelijk zijn beide hoofdredactrices blij verrast dat ‘kinderen krijgen’ voor vrouwen niet meer het belangrijkste doel in het leven is. Van de Margriet-lezeressen vindt 15 procent kinderen krijgen het belangrijkste in het leven. Bij de Opzijlezeressen is dat 5 procent.

Geschrokken zijn ze over de financiële kennis van de ondervraagde dames: veel vrouwen denken te rooskleurig over hun financiële positie als hun partner zou wegvallen; die heeft in gemiddeld 70 procent van de gevallen een hoger inkomen. Van de ondervraagde vrouwen werkt 56 procent buitenshuis, waarvan twee derde parttime. De Margriet-lezeressen volgen deze cijfers. Bij de Opzij-lezeressen liggen deze getallen aanmerkelijk hoger. Het percentage vrouwen dat buitenshuis werkt is 73 procent, waarvan 55 procent parttime.

Over het algemeen zijn Nederlandse vrouwen erg tevreden. Zij geven hun leven gemiddeld een 7,8. Ambities zijn echter tanende, slechts 37 procent vindt een carrière belangrijk. Bij de Opzij-lezeressen ligt dit percentage op 55 procent en bij de Margriet-lezeressen op 21 procent.

Hoofdredactrice Cisca Dresselhuys ziet de uitkomsten als een bevestiging dat beide bladen „hard aan de slag” mogen om meer vrouwen aan het werk te krijgen.