Voorzitter ‘Booker’ kapittelt recensenten

De literaire kritiek heeft te veel oog voor grote namen, en negeert minder bekende, maar talentvolle schrijvers. Dat verwijt richt de voorzitter van de prestigieuze Man Booker Prize, Sir Howard Davies, vandaag aan de Engelse critici.

De literaire onderscheiding ging gisteravond naar de vrijwel onbekende Ierse auteur Anne Enright (45) voor haar boek The Gathering (De Samenkomst). Dit jaar was de bekende schrijver Ian McEwan de grote favoriet.

Recensenten, zo stelt juryvoorzitter Sir Davies vandaag in het dagblad The Times, prijzen ‘elke inspanning’ van schrijvers met gerenommeerde namen zoals J.M. Coetzee, Ben Okri en Jeanette Winterson. „Er lijken sommige romans te zijn, waarbij mensen hun kritische vermogens thuislaten”, aldus Davies. „Ze besluiten ‘die en die is een grote romanschrijver’ of een ‘veelbelovende romanschrijver’ en behandelen hem verder met de grootste eerbied.” Intussen hebben ze onvoldoende oog voor onbekende talentvolle schrijvers. Daartoe rekent hij ook Enright. Davies is in het dagelijks leven hoofd van de London School of Economics.

Van The Gathering, dat in Nederlandse vertaling is verschenen bij De Bezige Bij, waren tot dusverre in Engeland maar 3.000 exemplaren verkocht. In de roman beschrijft de Ierse een familie die rouwt om een zelfmoord.

booker prize:pagina 9

    • Floris van Straaten