Uniek gen ontdekt waarmee stamcellen te herkennen zijn

Rotterdam. Stamcellen in de dunne en dikke darm zijn nu makkelijker op te sporen dankzij de ontdekking van een uniek identificerend gen. Dit gen, Lgr5 geheten, blijkt uitsluitend actief in stamcellen, en niet in andere lichaamscellen. Mogelijk zijn ook stamcellen in haarzakjes en in de maagwand met dit gen te identificeren. Dat schrijven Nederlandse onderzoekers van het Hubrecht Instituut in Utrecht en het Nederlands Kanker Instituut in Amsterdam deze week in Nature. Wetenschappers zijn al jaren op zoek naar unieke identificatie van stamcellen in het lichaam van volwassen mensen en dieren. Hiermee wordt het `oogsten` van stamcellen namelijk veel eenvoudiger. De onderzoekers merken op dat het gen ook actief is in bepaalde darmtumoren, en dat wijst op het bestaan van `kankerstamcellen`.