‘Turkije wil actie in Irak uitstellen’

De Iraakse vicepresident Tareq Hashemi denkt de Turkse regering ervan te hebben overtuigd geen militaire operatie in het Koerdische Noord-Irak te ondernemen tegen bases van de (Turks-)Koerdische Arbeiderspartij (PKK) maar een diplomatieke oplossing te vinden.

Hashemi, die met spoed naar Ankara was gekomen, sprak vandaag kort voor het Turkse parlement zich zou buigen over een verzoek van de regering om verlof voor militaire actie in Irak. Aangenomen wordt dat het parlement die toestemming zal geven. Maar premier Erdogan zei gisteren ook dat die toestemming niet betekent dat er onmiddellijk een operatie zal worden uitgevoerd. „Turkije zal met gezond verstand en vastberaden handelen als dat nodig is en wanneer de tijd rijp is”, zei hij.

Bij aanvallen door de PKK zijn de afgelopen maanden tientallen Turkse militairen en burgers omgekomen. De dood van 13 militairen in een hinderlaag in het grensgebied, tien dagen geleden, leidde tot zware druk van leger en bevolking op de regering in actie te komen. Aan de andere kant oefenen de Verenigde Staten, die geen belang hebben bij een nieuw front in Irak, pressie op Turkije uit om een politieke oplossing te vinden.

Tareq Hashemi sprak vanochtend van „een nieuwe atmosfeer” in de inspanningen om de huidige crisis op te lossen. De Turkse regering heeft eerder verklaard geen andere optie dan geweld te zien omdat Washington en Bagdad de PKK ongemoeid laten. Hashemi zei gisteravond „de woede en teleurstelling” te begrijpen van zijn Turkse gesprekspartners. Hij had hun niettemin meer tijd gevraagd om zelf het probleem te aanpakken. „Als de Iraakse regering er niet in slaagt haar plicht te doen, heeft Turkije het recht te doen wat nodig is om zijn veiligheidsbelangen te beschermen.”

Intussen lijkt in Washington het tij te verlopen voor aanvaarding van een resolutie door het voltallige Huis van Afgevaardigden die de massamoord op Armeniërs in 1915 als genocide bestempelt. Tot grote woede van Turkije is een dergelijke resolutie vorige week door een Huiscommissie aanvaard. Democratische leiders in het Huis waarschuwden gisteren echter dat de kwestie de Amerikaanse strategische belangen kan schaden. (Reuters, AFP)