Televisie Voorkeur

Raymond van Barneveld staat centraal in een televisieportret in de serie Hoge bomen: pioniers. De Haagse postbode won in 1998 als eerste niet-Brit het meest prestigieuze darttoernooi ter wereld, the Embassy. Darten is met de opkomst van Van Barneveld een echte industrie geworden, met professionele begeleidingsteams en Olympische aspiraties. Hoge bomen: pioniers. Ned. 2, 20.50-21.25u. Darter Raymond van Barneveld maakt overstap naar Professional Darts Corporation (PDC).Den Haag, 15 februari 2006- Raymond van Barneveld en PDC-wedstrijden live op Sport1.© Capital Photos / vrij van publicatierechten t.b.v. redactioneel gebruik Capital Photos / Frank van Beek

actualiteiten

EénVandaag. Aan de vooravond van de invoering van een nieuwe tariefstructuur vindt in de Amsterdamse RAI de taxibeurs plaats. EénVandaag bezoekt de beurs, met Duco Douwstra, voorzitter van de Utrechtse Taxicentrale, en met taxichauffeur Cees Meester. Ned.1, 18.20-18.45u.

Netwerk. Voorafgaand aan de inval in Irak liet de Amerikaanse minister Colin Powell in 2003 ‘overtuigend bewijs’ zien van de massavernietigingswapens van Saddam. De belangrijkste informatie kwam van één man, een jonge gevluchte Irakees met de codenaam Curveball. Hij vertelde een fantastisch verhaal over mobiele laboratoria op vrachtwagens, waar chemische en bacteriologische wapens werden ontwikkeld. In Netwerk het verhaal van Curveball: hoe westerse inlichtingendiensten en verantwoordelijke machthebbers met zijn verhaal aan de haal gingen. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova / Den Haag vandaag. Tweeluik over de lozing van giftig afval in Ivoorkust door de Probo Koala, een jaar geleden. In het eerste deel komen de slachtoffers aan bod. En een reportage uit Las Ve-gas over de gevolgen van de kredietcrisis voor de gewone middenklasse in de Verenigde Staten. Ned.2, 22.15-22.50u.

documentaire

Che Guevara. Documentaire over de marxistische vrijheidsstrijder Ernesto ‘Che’ Guevara (1928-1967) en de omstandigheden waaronder hij, veertig jaar geleden, in Bolivië om het leven kwam. Canvas, 22.50-23.45u.

VPRO’s Import: Campaign. Ook na de themaweek ‘Wij zijn de Baas’, zendt VPRO’s Import een aantal documentaires uit, waarin verschillende aspecten van democratie centraal staan. In Campaign wordt aan de hand van een verhitte verkiezingscampagne duidelijk wat de ware aard is van de Japanse democratie. In de herfst van 2005 wordt het rustige leven van de veertigjarige Kazuhiko ‘Yama-san’ Yamauchi op zijn kop gezet als hij door de politieke partij LDP onverwachts wordt aangewezen als officiële kandidaat voor de verkiezingen voor de gemeenteraad van de stad Kawasaki. Yama-san heeft geen enkele politieke ervaring, geen uitstraling, geen fans, geen achterban en nauwelijks tijd om iets voor te bereiden. Ned.2, 23.55-1.20u.

informatief

Nieuwslicht. Thuis meeroken is voor kinderen nog slechter dan men al dacht. Dit blijkt uit onderzoek van de Utrechtse longarts Bert Arets, die momenteel met een bus langs middelbare scholen rijdt om de longfunctie van kinderen te meten. Verder gaat presentator Menno Bentveld op everzwijnen jagen met boswachter Ger Verwoerd. Op de Veluwe is een overschot aan wilde zwijnen, die voor veel overlast zorgen. En vorige week werd Mijn Vaderland van Frans Bauer tot het nieuwe nationale volkslied gekozen. Nieuwslicht laat wetenschappers analyseren of het een betere hymne is dan het Wilhelmus. Ned.3, 20.25-20.55u.

Hello goodbye. Joris Linssen gaat op Schiphol op zoek naar verhalen. In deze aflevering: hoe de ware liefde gevonden wordt dankzij een verkeerd geadresseerde e-mail, een moeder kan haar dochter na een periode van ziekte eindelijk weer koesteren en een Nederlands-Egyptisch gezin wordt herenigd in aankomsthal drie. Ned.1, 20.30-21.25u.

praatprogramma

De wereld draait door. Eén van de beste darters van de wereld, Raymond van Barneveld, heeft zijn biografie geschreven. Ook te gast is Max Westerman, die zijn visie geeft op de Verenigde Staten, waar hij vijftien jaar als correspondent heeft gewerkt. Presentator is Matthijs van Nieuwkerk, zijn tafelheer is Martin Bril. Ned.3, 19.30-20.25u.

Pauw & Witteman. Normaal-zanger Bennie Jolink wordt vandaag onderscheiden met de Groeneveld-prijs en in het gelijknamige kasteel in Baarn houdt hij de Groeneveld-lezing over burenhulp op het platteland. Verder is Caroline Tensen te gast. Zij presenteert het programma Babyboom, over echtparen met een kinderwens. Ook ex-minister Gerrit Zalm schuift aan. Hij vertelt over zijn leven ‘na Den Haag’ en maakt bekend wat zijn nieuwe baan wordt. Ned.1, 23.05-0.00u.

amusement

De nieuwste show. Satirisch programma waarin Patrick Lodiers met zijn reporters het belangrijkste nieuws op eigenzinnige wijze terugbrengt tot de rauwe essentie. Ned.3, 0.05-0.25u.

sport

EK kwalificatie: Nederland-Slovenië. Voorbeschouwing, rechtstreeks verslag en nabeschouwing van de wedstrijd Nederland-Slovenië. SBS 6, 19.50-22.30u.

Euro 2008. Verschillende kwalificatiewedstrijden voor het EK worden rechtstreeks uitgezonden: Rusland-Engeland (Eurosport, 17.00-18.45u.), Georgië-Schotland (BBC2, 18.45-21.00u.), Duitsland-Tsjechië (ZDF, 20.15-23.45u.) en België-Armenië (Canvas, 20.40-22.50u.)