Stadsdeel: treed harder op tegen reljeugd

De politie in het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart moet harder optreden tegen jongeren die daar de afgelopen dagen vernielingen hebben aangericht. Dat heeft stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch (PvdA) vandaag laten weten.

Ook vannacht was het weer korte tijd onrustig in Slotervaart en werd er een auto in brand gestoken. De politie was massaal aanwezig in de buurt. Ook was de mobiele eenheid paraat. Eerder op de dag was een cameraploeg van het actualiteitenprogramma Een Vandaag met stenen bekogeld door jongeren. Daarbij sneuvelden de autoruiten. Maandagavond werd ook een auto in de brand gestoken en werden enkele ruiten van het politiebureau aan het August Allebéplein ingegooid. Tot nu toe is nog niemand aangehouden.

De onrust ontstond maandag toen bekend werd dat de jongen die afgelopen zondag werd doodgeschoten in het politiebureau van Slotervaart iemand uit de buurt was. De 22-jarige Bilal B. werd doodgeschoten nadat hij twee agenten in het bureau met een mes aangevallen had. De jongen had psychische problemen.

Hij had zich afgelopen vrijdag gemeld bij de Valeriuskliniek omdat hij zelfmoordneigingen had. De kliniek liet gisteren weten dat Bilal niet gevaarlijk leek. Volgens de kliniek was het een vriendelijke en coöperatieve jongen en gedroeg hij zich niet agressief.

Eerder liet de familie van Bilal weten dat ze ontevreden waren over de zorg. Maar volgens de kliniek werd hij in overleg met de familie behandeld. Bilal werd in april opgenomen na een rechterlijke machtiging en in augustus ontslagen. Vrijdag meldde hij zich vrijwillig. Er werd met hem afgesproken dat het ontslag onder voorwaarden werd ingetrokken. Ook werden er afspraken gemaakt over de bewegingsvrijheid die Bilal B. zou krijgen. Volgens de kliniek ging hij zondag met een begeleider op stap, maar rende hij opeens weg. Daarna ging hij naar het politiebureau.

De kliniek laat de hele gang van zaken rond Bilal extern onderzoeken. Daarna zal er ook een rapport naar de Inspectie voor de Geestelijke Volksgezondheid worden gestuurd.

Het Openbaar Ministerie in Rotterdam onderzoek het incident in het Amsterdamse politiebureau. Hiermee wordt voorkomen dat het Amsterdamse OM een oordeel velt over het optreden van de Amsterdamse politie, een standaardprocedure bij dergelijke affaires.