Schatduikers uit VS onder schot in Spanje

MADRID. De Spaanse marine heeft gisteren voor de kust van Gibraltar de Odyssey Explorer, het vlaggenschap van het Amerikaanse schatduikersbedrijf Odyssey Marine Exploration, voor inspectie de Spaanse haven Algeciras binnen gedwongen. Een Spaans marinefregat dreigde daarbij het onderzoeksschip te enteren. In de haven weigerde de kapitein van de Odyssey Explorer de Spaanse juridische autoriteiten op zijn boot toe te laten. Spanje zit Odyssey op de hielen sinds het bedrijf een schat van circa een half miljoen zilveren en gouden munten heeft opgedoken vanaf een onbekende plek op de Atlantische Oceaan. Spanje vermoedt dat de zeeschat, de grootste die ooit is opgedoken, tot het Spaanse erfgoed behoort. Odyssey, dat de muntenverzameling via Gibraltar naar de Verenigde Staten liet vliegen, ontkent dat.