Rusland in ban van het nationale voetbalelftal

Op kunstgras wordt vanavond de EK-kwalificatiewedstrijd tussen Rusland en Engeland gespeeld. De Russen moeten winnen, de Engelsen zijn bij een gelijkspel nagenoeg zeker van plaatsing. Maar kunstgras baart zorgen.

Een medeweker van het Loezhnikistadion reinigt tijdens een training van het Engelse team het veld na een sneeuwbui. Foto AP Workers at the Luzhniki Olympic stadium, Moscow, the biggest sports stadium in Russia, prepare the field, Monday, Oct. 15, 2007, for the upcoming Euro 2008 qualifier soccer match between Russia and England on Wednesday. (AP Photo/Mikhail Metzel) Associated Press

Moskou, 17 okt. - Afgelopen zondag en maandag sneeuwde het in Moskou, met een toenemende chaos in het toch al stagnerende stadsverkeer tot gevolg. Gisteren was het even opgehouden met sneeuwen, maar vandaag – is de voorspelling – zullen de witte vlokken weer neerdalen in de hoofdstad van de Russische federatie. Toch zal er hoe dan ook gevoetbald worden in het Loezhnikistadion, het voormalige Leninstadion en olympisch stadion van 1980. Het nationale team van Rusland speelt tegen Engeland voor zijn laatste kans op kwalificatie voor het Europese titeltoernooi, volgend jaar in Oostenrijk en Zwitserland. IJs en weder dienende.

Tachtigduizend toeschouwers zullen zich aan het begin van de koude avond in het stadion melden. Vorige week stonden er dikke rijen voor de loketten van het Loeznikistadion. Had het stadion driemaal zoveel mensen kunnen bergen, dan was het óók vol geweest. Vierduizend roebel (bijna 115 euro) is er al geboden op de zwarte markt voor een kaartje van 400 roebel (12 euro). De Engelsen, die opvallend massaal gesteund worden gezien het aantal fans met berenmuts op het Rode Plein, hebben aan een gelijkspel voldoende om zich voor het EK van 2008 te plaatsen. Maar omdat de wedstrijd op kunstgras (FieldTurf) wordt gespeeld, zijn ze nog niet zo zeker van een positief resultaat.

De FA (Engelse voetbalfederatie) heeft nog wel geprobeerd bij UEFA (Europese voetbalbond) protest aan te tekenen, omdat de wedstrijd op kunstgras wordt gespeeld. Maar er is geen andere mogelijkheid. De UEFA heeft het veld goedgekeurd. De bondscoach van de Russen, Guus Hiddink, wees gisteren op de andere stadions die in Moskou beschikbaar zouden zijn. „Geen veld is op dit moment goed bespeelbaar. Bij Lokomotiv Moskou was het al tijdens de Champions-Leaguewedstrijd tegen Fenerbahçe een paar weken geleden een modderpoel. En met dit weer, sneeuw en regen, is het sowieso niet bespeelbaar. Dat kunstgras in Loezhniki is de beste oplossing en voor niemand nadelig. Laten we blij zijn dat er gevoetbald kan worden. Niemand is het gewend, alleen de spelers van Spartak Moskou die er hun thuiswedstrijden spelen.”

Wanneer Rusland verliest, kan Hiddink het EK in 2008 vergeten. Vandaar dat de Nederlandse coach het verstandig vond om vorige week zijn contract met de Russische federatie tot 2010 te verlengen. „Wij zijn pas bezig, uitschakeling mag geen teleurstelling teweegbrengen. Er is nog veel te doen om Rusland weer aan de top te brengen.”

Engeland, en vooral de altijd kritisch gevolgde coach Steve McClaren, is er alles aan gelegen in Moskou succes te hebben. De Engelse selectie bereidde zich het afgelopen weekeinde, na de 3-0 winst op Estland, voor op het kunstgrasveld van het Blessing Thomas Holford College in Altrincham, bij Manchester. Engeland telt drie kunstgrasvelden in stadions, dat van Luton Town, Oldham en Queens Park Rangers. Maar dat zijn ‘plastic pitches’ uit het einde van de jaren tachtig. Alleen in Altrincham ligt een veld van FieldTurf, een mat die slidings mogelijk maakt zonder schroeiplekken te veroorzaken.

In mei volgend jaar wordt de finale van de Champions League gespeeld in het hetzelfde Loezhnikistadion. Voor die gelegenheid wordt de kunstgrasmat verwijderd om voor één wedstrijd plaats te maken voor een echte, natuurlijke grasmat. Reden voor de Engelse bond om daar bij de UEFA naar te verwijzen. Gisteren, na de training in het stadion, zei McClaren: „Laten we er asjeblieft geen issue van maken. Wie kan voetballen, kan overal spelen. Het is goed dat we even geoefend hebben in Altrincham en vandaag in Moskou, het is zeker anders om op zo’n veld te spelen. Maar iedereen speelt op dezelfde mat. Of het nu sneeuwt of niet. We zijn als Engelse profs wel wat gewend.”

Helaas voor hem moet Engeland vanavond een belangrijke speler missen. John Terry, de spijkerharde verdediger van Chelsea, leek voldoende hersteld om te spelen. Hij liep onlangs een jukbeenbreuk op, maar speelde vervolgens voor zijn club gewoon door, met een plastic masker. Vorige week bleek het echter nodig dat hij ook een knieoperatie onderging, omdat een meniscus beschadigd bleek. Alles leek deze week in orde. Terry zou spelen. Maar gisteren tijdens de training op het kunstgras van Loezhniki schoot zijn knie toch weer op slot. Vandaar dat hij vanavond vrijwel zeker niet speelt. Misschien was het toch het kunstgras dat Terrys knie deed protesteren. McClaren wilde het niet weten. Het mag niet doordringen in de hoofden van de andere spelers dat kunstgras een nadelige uitwerking heeft.

Hiddink: „Een paar weken geleden hebben we op Wembley weliswaar met 3-0 van Engeland verloren. Maar ik denk dat de meest technische ploeg wint op zo’n veld. En dat zijn wij.”