Regering Canada wil in Afghanistan blijven tot 2011

De Canadese regering wil dat Canadese militairen tot 2011 in Afghanistan blijven. Het kabinet van premier Stephen Harper zal het Lagerhuis in het komende parlementaire seizoen vragen om verlenging van het Canadese mandaat, dat in februari 2009 afloopt. Dat heeft het Conservatieve minderheidskabinet gisteren gezegd bij de opening van het parlementaire jaar.

Over de precieze rol van de Canadese militairen na 2009 hield de regering zich tot nu toe op de vlakte. Evenals Nederland, dat moet besluiten over verlenging van de missie in de aangrenzende provincie Uruzgan na 1 augustus 2008, worstelt Canada met de vraag of het de omstreden gevechtsmissie in zuidelijk Afghanistan moet voortzetten. Bij gevechten en aanslagen zijn tot nu toe 72 Canadezen gesneuveld. Volgens een recente opiniepeiling is 68 procent van de Canadese bevolking tegen verlenging van de missie.

Met het voornemen om in Afghanistan te blijven tot 2011 gaat Harper in tegen de uitgesproken wens van de oppositie om de missie in 2009 te beëindigen. Mogelijk geeft de aankondiging de komende dagen daarom aanleiding tot een kabinetscrisis.

De regering sprak gisteren de verwachting uit dat het Afghaanse leger en de politie met ingang van 2011 in staat zullen zijn veiligheid te bieden in de provincie Kandahar, waar Canada sinds begin vorig jaar is gelegerd met ongeveer 2.500 militairen. „Onze regering gelooft niet dat Canada de bevolking van Afghanistan na februari 2009 simpelweg in de steek moet laten”, aldus de Canadese gouverneur-generaal Michaëlle Jean, die de troonrede uitsprak waarin de toezegging werd gedaan.

Jean: „Canada moet voortbouwen op wat het heeft bereikt en doorgaan met de training van Afghaanse militairen en politie, zodat Afghanistan zijn eigen soevereiniteit kan verdedigen. Die taak zal niet zijn volbracht in februari 2009, maar onze regering gelooft dat het objectief haalbaar moet zijn in 2011.”

Harper beschouwt de operatie als „nobel en nodig”, en wil parlementaire instemming voor verlenging. Naar verwachting wordt daarover in het voorjaar van 2008 gestemd, nadat een speciale commissie verslag heeft uitgebracht over de Canadese opties in Afghanistan.