Purper vermaakt als altijd

Cabaret: Voorstelling: Purper 101. Gezien: 14 okt Stadsschouwburg, IJmuiden. Tournee t/m 28/3. Inl. 020-6718298, www.finkers.nl

Purper is altijd hetzelfde en steeds weer anders. Wat gelijk blijft, zijn de ingrediënten: muzikaal en kolderiek variété door vijf mannen in rokkostuum. Wat vaak verandert, is de bezetting. Deze keer was het allerminst de bedoeling iets in de groep te veranderen. Jos Brink, die vorig seizoen zijn geslaagde entree maakte in de voorstelling Purper 100, zou ook meespelen in Purper 101. Maar door zijn plotselinge dood heeft Purper er nu toch een nieuwe man bij. Hij is de in kluchten en musicals gespecialiseerde Jon van Eerd, en zijn plaats in het ensemble oogt even vanzelfsprekend als die van Brink deed.

De nieuwe voorstelling opent met een kleine, stijlvolle reverence aan Brink en is verder vooral vertrouwd. Veel inventieve samenzang en veel samenspraakjes die meestal berusten op quasi-onenigheid en gespeelde naijver binnen de groep. Dat laatste begint voorspelbaar te worden, maar de mooi meerstemmig gezongen liedjes en de visuele grappen zijn nog steeds de voornaamste kracht van Purper. Zie het komische gedoe met de pochetjes tijdens een vocaal stukje Mozart. Of de muzikale avantgarde-parodie met piano, viool, trompet, pauken en bariton. En de vindingrijke musical- en Motown-medleys die als geraffineerde legpuzzels in elkaar zijn gezet.

In een elegante enscenering van regisseur Paul van Ewijk spelen Erik Brey, Frans Mulder, Jon van Eerd, Marco Braam en Rop Verheijen niet het beste Purper-programma aller tijden. Maar wel weer een vermakelijke voortzetting van de nu al 26 jaar bestaande Purper-traditie.