‘Procedure scheiding Sarkozy’s in werking gesteld’

De Franse president Nicolas Sarkozy en zijn vrouw Cécilia hebben maandag de procedure om zich van elkaar te laten scheiden in werking gesteld, meldde de website van het weekblad Nouvel Observateur vanmorgen. Een woordvoerder van het Elysée wilde aan het begin van de middag niet op het bericht reageren. Hij hield het bij „helemaal geen commentaar”, waarmee hij al lange tijd reageert op de aanhoudende vragen over een mogelijke scheiding van het presidentiële paar.

„De president en zijn vrouw zijn maandagmiddag 15 oktober samen voor een rechter verschenen men om de echtscheidingsprocedure van het paar te in werking te stellen”, aldus Nouvelobs.com. Het tv-station LCI meldt dat de presidentsvrouw maandag in de Parijse voorstad Nanterre vergezeld van haar advocaat een verzoek tot echtscheiding bij de familierechter heeft ingediend. President Sarkozy zou volgens LCI pas een dag later voor de rechter zijn verschenen.

In de Franse media circuleren al weken geruchten dat de Sarkozy’s uit elkaar gaan. Sinds de zomer zijn ze niet meer samen in het openbaar verschenen. De geruchtenstroom zwol aan toen Cécilia afwezig was bij het recente bezoek van Sarkozy aan Bulgarije, waar zijn vrouw gevierd is door haar rol bij de vrijlating van vijf Bulgaarse verpleegsters en een Palestijnse arts uit een Libische gevangenis.

Maandag werd bekend dat Cécilia Sarkozy (49) haar man (52) volgende week ook niet zal vergezellen op zijn staatsbezoek aan Marokko. Traditioneel gaat de echtgenote van de Franse president wel mee op dergelijke bezoeken met een zwaar protocolair karakter. Maar toen een journalist zei dat „het protocol vereist dat de partner aanwezig is”, zei woordvoerder David Martinon: „Het protocol vereist helemaal niets.”

De Sarkozy’s zijn sinds 1996 getrouwd en hebben samen een zoon van tien jaar. Allebei hebben ze ook twee kinderen uit een eerder huwelijk. (AFP, Reuters)