Poetin wil niets beloven aan Iran

De Iraanse president Ahmadinejad (rechts) ontvangt in Teheran zijn ambtgenoten uit het Kaspische-Zeegebied. Van links: de Azerbajdzjaanse president Alijev, de Turkmeense president Berdymoechamedov, de Kazachse president Nazarbajev en de Russische president Poetin. Foto AFP From left: Azerbaijan's President Ilham Aliyev, Turkmenistan's President Gurbanguly Berdimukhamedov, Kazakhstan's President Nursultan Nazarbayev, Russian President Vladimir Putin and Iranian President Mahmoud Ahmadinejad joke together as they pose for the media, during the Caspian Sea leaders summit in Tehran, Iran, Tuesday, Oct. 16, 2007. (AP Photo/RIA Novosti, Mikhail Klimentyev, Presidential Press Service) Associated Press

De Russische president Vladimir Poetin heeft tijdens zijn bezoek aan Teheran duidelijk gemaakt geen militaire actie tegen Iran te accepteren en zijn Iraanse ambtgenoot Ahmadinejad voor een tegenbezoek uitgenodigd. Maar hij weigerde gisteren een datum vast te stellen voor het voltooien van de kerncentrale, Irans eerste, die Rusland in Bushehr bouwt. „Ik deed alleen mijn moeder beloften toen ik een klein jongetje was”, zei Poetin tegen journalisten die hem vroegen of hij kon beloven dat de centrale klaar is voor zijn ambtstermijn in mei afloopt. De centrale zou eigenlijk dit najaar zullen worden opgestart, en Iran verwijt Rusland aan westerse druk toe te geven.

Maar Poetin zei ook dat „we niet gaan proberen onder onze verplichtingen uit te komen”. Zijn uitspraken onderstreepten hoe zorgvuldig Rusland zijn belangen afweegt en zich inspant goede relaties met Iran te bewaren zonder het Westen voor het hoofd te stoten. Verscheidene westerse landen, de VS voorop, verdenken Iran van een nucleair wapenprogramma en proberen met sancties Teheran ertoe te bewegen zijn uraniumverrijkingsprogramma te bevriezen. Rusland toont zich tot dusverre niet enthousiast over sancties, maar heeft er tot twee keer toe in de VN-Veiligheidsraad in berust.

Maar militaire actie, die Washington niet wil uitsluiten, is voor Poetin niet aan de orde. „We zouden niet eens moeten dénken aan het gebruik van geweld in deze regio”, zei hij eerder op de dag tegen de presidenten van Iran, Azerbajdzjan, Kazachstan en Turkmenistan tijdens de top van Kaspische-Zeelanden. In de slotverklaring van de top staat dat de ondertekenaars onder geen beding andere landen zullen toestaan hun gebied te gebruiken voor militaire actie tegen een van hen. Volgens Russische berichten praten de VS over mogelijk gebruik van zijn bases in Azerbajdzjan, wat Bakoe overigens ontkent. De top leverde geen akkoord op over verdeling van de Kaspische Zee. (Reuters, AP)