Poetin steunt atoomplan Iran

De Russische president Poetin heeft gisteren tijdens zijn bezoek aan Iran het omstreden nucleaire programma van Iran verdedigd. Volgens Poetin heeft Teheran recht heeft op een atoomprogramma dat voor het opwekken van energie wordt gebruikt en is er geen bewijs dat Iran in het geheim aan kernwapens werkt. Rusland help Iran met de bouw van de kerncentrale in Bushehr, maar weigert vooralsnog de benodigde brandstof te leveren. Het bezoek van Poetin is historisch. De laatste Russische leider die Iran bezocht was Stalin in 1943. Poetin was in Iran in verband met een topconferentie van landen rond de Kaspische Zee. De VS en hun bondgenoten denken dat Iran in het geheim kernwapens ontwikkelt. De VN-Veiligheidsraad heeft opschorting van het Iraanse atoomprogramma geëist en sancties opgelegd. De VS dreigen desnoods geweld te gebruiken om de nucleaire ambities van Teheran te stoppen. Poetin waarschuwde hiertegen. (Reuters)