Pleidooi CDA: bescherm Nederlandse bedrijven

Overnames van Nederlandse bedrijven die actief zijn in strategische sectoren (gas, water, stroom, telecom, spoorwegen, havens) moeten, waar nodig, geblokkeerd kunnen worden. Minister Maria van der Hoeven (CDA, Economische Zaken) moet op Europees niveau aandringen op maatregelen.

Hiervoor pleitte het CDA-Tweede Kamerlid Jan ten Hoopen gisteren tijdens de behandeling van de begroting van het ministerie van Economische Zaken in de Tweede Kamer. Daarmee is de regeringspartij CDA nu ook voorstander geworden van beschermende maatregelen tegen ongewenste overnames van ondernemingen met een strategisch belang voor Nederland. Afgelopen zomer al toonde de andere grote regeringspartij PvdA zich voorstander van herintroductie van ‘het gouden aandeel’ (met vetorecht) om strategisch belangrijke bedrijven te kunnen beschermen tegen ongewenste overvallers zoals buitenlandse staatsbedrijven of opkopers, die een bedrijf financieel willen kaalplukken.

„Wij zijn blij dat het CDA als laatste van de drie regeringspartijen nu ook het belang ziet van bescherming van strategische bedrijven”, reageerde PvdA-Tweede Kamerlid Ferd Crone gisteren in reactie op Ten Hoopen. „In het vorige kabinet stond het CDA nog achter minister Zalm (VVD, Financiën) om Schiphol te verkopen. Gelukkig heeft zijn opvolger Wouter Bos (PvdA) de privatisering van Schiphol vorige week afgeblazen”, aldus Crone. In juli zei Europees Commissaris Peter Mandelson (Handel) beschermingsmogelijkheden in sommige gevallen wenselijk te vinden.