Noodtoestand in delen van Tsjaad

N`djamena. Tsjaad heeft gisteren de noodtoestand uitgeroepen langs zijn oostelijk grens met de West-Soedanese regio Darfur, en in het afgelegen noorden van het land. Aanleiding is een nieuwe uitbarsting van etnisch geweld waarbij twintig mensen zijn gedood. De Tsjadische president Deby zei dat de noodtoestand twaalf dagen van kracht zal zijn. De maatregel geeft lokale gouverneurs verregaande bevoegdheden om huizen te doorzoeken en mensen te arresteren. Ook wordt de controle op de media in het hele land verscherpt. De maatregel komt een dag nadat de EU-ministers van Buitenlandse Zaken hun goedkeuring gaven aan de inzet van een Europese vredesmacht in het oosten van Tsjaad. Dat gebied wordt de laatste twee jaar geplaagd door geweld, dat voornamelijk voortkomt uit het conflict in Darfur.