Menigte rouwt om dode Balkanster

Menigte rouwt om dode Balkanster Skopje, 17 okt. Duizenden mensen rouwen op het centrale plein van de Macedonische hoofdstad Skopje om de dood van hun landgenoot Todor ‘Tose’ Proeski. De 26-jarige popster verongelukte begin deze week in Kroatië, toen zijn auto tegen een vrachtwagen botste. Proeski, die op de passagiersstoel lag te slapen, kwam daarbij om het leven. Zijn manager en zijn chauffeur raakten ernstig gewond.Proeski, die zijn carrière ruim acht jaar geleden begon, was een held – niet alleen in Macedonië maar in het hele voormalige Joegoslavië. Hij zong zowel in het Macedonisch als in het Servo-Kroatisch en vormde zo een brug tussen de verschillende bevolkingsgroepen in het door etnische haat verdeelde oude Joegoslavië. Behalve in Macedonië stonden zijn lieve liedjes met titels als Cija Si (Wie ben je?) en Ako me poglednes vo oci (Als jij me in mijn ogen kijkt) ook in Servië, Bosnië, Kroatië en Montenegro regelmatig bovenaan de hitlijsten.West Europa leerde hem kennen in 2004, toen hij voor Macedonië uitkwam op het Eurovisie Song Festival. In verband met zijn dood schorste het Macedonische parlement gisteren zijn zitting. Vandaag gold een nationale dag van rouw. (Foto Reuters) Fans pay their respects to Macedonian pop star Tose Proeski at the central square in Skopje October 16, 2007. Shocked Macedonians on Tuesday mourned one of their biggest stars, singer Tose Proeski, who was killed in a car crash on a Croatian motorway in the early hours. Macedonia called for a day of mourning after the singer Tose Proeski, one of the biggest pop stars in the Balkans, was killed in a car crash on a Croatian motorway early Tuesday morning. REUTERS/Ognen Teofilovski (MACEDONIA) REUTERS