Man als mysterie

Op haar sterfbed herinnert Ann Lord zich gebeurtenissen van vijftig jaar geleden, toen haar uit een keurig gezin afkomstige vriendin Lila op het punt van trouwen stond. Was dat wel een goed idee? Hield Lila stiekem niet meer van jeugdvriend Harris? Ann zelf krijgt het ook te pakken zodra ze Harris ziet.

Evening is de verfilming van het gelijknamige boek van Susan Minot. Niemand minder dat Michael Cunningham tekende voor de adaptatie, waarbij hetzelfde procédé wordt gebruikt als in diens - ook verfilmde - The Hours. Heden en verleden lopen door elkaar heen, en diverse generaties vrouwen worden geportretteerd tijdens cruciale momenten in hun leven. Het aardige aan het behoorlijk sentimentele Evening is dat de vrouwen door echte moeders en dochters worden gespeeld. Zo speelt de dochter van Vanessa Redgrave, Natasha Richardson, een van haar dochters en wordt Lila op latere leeftijd gespeeld door Meryl Streep en als meisje door haar dochter Mamie Gummer.

De vrouwenfilm draait om het mysterie Harris, kleurloos gespeeld door Patrick Wilson - wat de vrouwen in hem zien blijft een raadsel.

Evening. Regie: Lajos Koltai. Met: Vanessa Redgrave, Claire Danes, Toni Collette, Hugh Dancy. In: 13 bioscopen.