Libië voor twee jaar in VN-Veiligheidsraad

New York. Libië, Vietnam, Burkina Faso, Kroatië en Costa Rica zijn met ingang van 1 januari de niet-permanente leden van de VN-Veiligheidsraad. Libië was jarenlang internationaal geïsoleerd omdat het land werd beschuldigd van steun aan terroristen. Het lidmaatschap van de Veiligheidsraad is volgens diplomaten een belangrijke stap op weg naar definitief genormaliseerde relaties. Dit proces was al in gang gezet door de vrijlating van vijf Bulgaarse verpleegsters en een Palestijnse arts in juli. De Veiligheidsraad bestaat uit vijf vaste leden: VS, Rusland, China, Frankrijk en Groot-Brittannië. Deze landen hebben vetorecht. De overige tien leden worden per regio gekozen door de Algemene Vergadering. Zij hebben geen vetorecht en zitten steeds twee jaar in de raad.