Libië krijgt zetel Veiligheidsraad

Libië is gisteren met overgrote meerderheid van stemmen gekozen in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Daarnaast krijgen ook Vietnam, Kroatië, Costa Rica en Burkina Faso vanaf 1 januari voor twee jaar een zetel in de raad.

De Verenigde Staten gebruikten in 1995 en 2000 hun invloed om te voorkomen dat het land van kolonel Gaddafi in het belangrijke VN-orgaan zou komen. Maar Washington is begonnen de relaties met Libië te normaliseren sinds het land instemde met de berechting van de verdachten van de aanslag op een vliegtuig boven het Schotse Lockerbie, een betalingsregeling trof voor de nabestaanden de 270 slachtoffers en de programma’s voor de ontwikkeling van massavernietigingswapens stopzette.

„Onze relaties met de VS zijn weer normaal”, zei de Libische ambassadeur Giadall Ettalhi gisteren. „We zijn terug in de internationale gemeenschap.” De vertegenwoordiger van de Verenigde Staten wilde niet zeggen hoe hij in de geheime stemming gestemd had, maar hij zei wel: „We verheugen ons erop met alle nieuw gekozen leden samen te werken.”

Een groep nabestaanden van de Lockerbie-aanslag gaf een verklaring uit dat ze verbijsterd zijn door het gebrek aan verzet van de Amerikaanse regering tegen het Libische lidmaatschap van de raad. Een vertegenwoordiger van de mensenrechtenorganisatie FIDH zei sceptisch te zijn of Libië kan bijdragen aan het debat over de mensenrechten in de raad.

Om een zetel in de Veiligheidsraad te bemachtigen moet een land tweederde van de stemmen krijgen in de Algemene Vergadering, waarin alle 192 lidstaten zijn vertegenwoordigd. Libië kreeg bij de eerste stemronde meteen al 178 stemmen. De Veiligheidsraad kan kan bindende resoluties aannemen, gewapend ingrijpen goedkeuren, vredesmissies uitzenden, sancties opleggen, VN-tribunalen instellen.

In de raad, die bestaat uit vijftien leden, hebben alleen de vijf permanente leden vetorecht: de Verenigde Staten, Rusland, China, Groot-Brittannië en Frankrijk. Van de overige tien landen worden er ieder jaar vijf vervangen. Vorig jaar werden België, Indonesië, Italië, Panama en Zuid-Afrika voor twee jaar gekozen. (AP, AFP)