Kinderhandel in het tijdperk van globalisering

Alicja Bachleda-Curus als Veronica in ‘Trade’ Trade (2007) Scene uit film Foto: RCV RCV

Trade. Regie: Marco Kreuzpainter. Met: Kevin Kline, Cesar Ramos, Paulina Gaitan. In: 21 bioscopen.

Gelukkig is Trade niet helemaal geslaagd, anders zou de film onverdraaglijk zijn. Deze roadmovie vertelt twee verhalen. Het eerste gaat over een meisje uit Mexico-Stad dat door Russische criminelen wordt ontvoerd, om in de Verenigde Staten op internet per opbod te worden verkocht aan een pedofiel. Onderweg sluit ze vriendschap met de eveneens ontvoerde Veronica (Alicja Bachleda-Curus). Het tweede verhaal gaat over haar iets oudere broer, de straatrat Jorge (Cesar Ramos), die de achtervolging inzet, geholpen door een Amerikaanse politieman, gespeeld door Kevin Kline, die en passant de puber een beetje opvoedt.

De gewelddadige lotgevallen van de vrouwen (of eigenlijk: de vrouw en het kind) zijn schokkend. De Duitse regisseur Marco Kreuzpainter is daarom verweten uit te zijn op goedkope exploitatie van actuele misstanden. Maar de film, die is gebaseerd op een artikel over vrouwenhandel in The New York Times, ruikt wel naar authenticiteit. Er is een pijnlijke scène, waarin het meisje wordt opgemaakt en uitgedost met hoge hakken, om een foto te maken voor de internetveiling waarop ze verhandeld zal worden. En van een sinistere afwerkplek in een bos waar pedofielen samenkomen. Confronterend, zeker, maar de scènes hebben betekenis voor het verhaal en riepen bij mij geen twijfel op aan de bedoelingen van de makers.

Dat Kreuzpainter zoveel ellende heeft willen afwisselen met een verhaal met een lichtere toon, dat van de broer en de politieman, is begrijpelijk. Je hebt immers niet veel aan een film die een misstand wil aanklagen die niemand vervolgens wil zien. Bezwaarlijker is dat de vriendschap tussen de politieman en de jongen zo weinig verrassend is uitgewerkt. Ook sluiten de twee lijnen van het verhaal soms erg onhandig op elkaar aan. Maar als een emotionele aanklacht tegen een uitwas van globalisering, komt Trade hard aan.