Kamer sputtert na over ‘bonus’ van Groenink

De Tweede Kamer kan niet genoeg krijgen van debatteren over topinkomens. De strijd om ABN Amro is gestreden. En een week nadat de bank in handen is gekomen van het consortium (Fortis, Santander en Royal Bank of Scotland) wenste de Socialistische Partij vanmorgen een spoeddebat om met minister Wouter Bos van Financiën (PvdA) te praten over de miljoenenbeloning van Rijkman Groenink, de scheidend ABN Amro-topman.

„Groenink incasseert een absurd hoge bonus van 26 miljoen, terwijl tegelijkertijd honderden werknemers van ABN Amro in onzekerheid verkeren over hun toekomst”, zei het Tweede Kamerlid Sadet Karabulut van de SP. Gaat de minister dergelijke vertrekpremies verbieden, wilde ook het Kamerlid Ineke van Gent van GroenLinks weten.

Dat moest Paul Tang, Kamerlid van de regerende PvdA, toch eerst even rechtzetten. „Het gaat hier niet om een vertrekpremie of een bonus”, lichtte Tang toe, maar om de uitkering van aandelen en opties, die de bankier als deel van zijn salarispakket heeft ontvangen. „Het blijft een schandalig bedrag”, aldus Tang, maar al in juni had hij namens de PvdA een voorstel gedaan om dergelijke onderdelen van het salaris van topbestuurders bij fusies of overnames te bevriezen.

Over één ding was de hele Kamer het eens, stelde Tang vast. „De topinkomens lopen de spuigaten uit.” Dat vindt ook minister Bos, die zint op maatregelen. Maar eerst zei Bos de voorstellen hierover van de commissie-Frijns te willen afwachten, die eind dit jaar gereed zijn. Wel zegde Bos toe, dat de excessen op het gebied van topinkomens ook in andere Europese landen als Frankrijk en Duitsland tot grote beroering leiden. Op verzoek van verschillende Kamerleden beloofde Bos de aanpak van buitensporige topsalarissen binnenkort op de Europese agenda te zetten. De minister wil het onderwerp aankaarten op de maandelijkse bijeenkomst van de ministers van Financiën en Economie.