Irak waarschuwt Turkije voor militaire operatie tegen PKK

Istanbul. Irak heeft er gisteren bij Turkije op aangedrongen geen grote militaire operatie tegen de Koerdische rebellen van de PKK in Noord-Irak te lanceren. Volgens de Iraakse vicepremier Barham Saleh kan een Turkse invasie voor een gevaarlijke escalatie zorgen en andere buurlanden ook aanzetten tot een interventie. Irak stuurde gisteren zijn tweede vicepremier, Tareq al-Hashemi, naar Ankara om bij Erdogan aan te dringen op een ”politieke oplossing” voor ”deze belangrijke kwestie”. Erdogan stelde hem gerust dat als het Turkse parlement zijn toestemming geeft aan een militaire operatie in Noord-Irak, het Turkse leger niet meteen een invasie zal lanceren. ”We zullen handelen op het juiste moment en onder de juiste omstandigheden”, aldus Erdogan. De Turkse regering heeft maandag toestemming voor een inval aan het parlement gevraagd, die het waarschijnlijk morgen zal krijgen.