Internet Weblog van de dag

De Blackwater Boys.

Outsourcen. Er is veel kritiek op het Amerikaanse beveiligingsbedrijf Blackwater en de regering-Bush wegens het schietgrage optreden van de mensen van Blackwater in Irak. Het is koren op de molen van critici die vinden dat je oorlog niet kunt privatiseren, schrijft Marc Leijendekker op het weblog Wereld. Wie bepaalt bijvoorbeeld wanneer die ingehuurde beveiligers mogen schieten?

Er zijn gek genoeg ook supporters van deze bijzondere manier van personeel inhuren: „Robert Kaplan stipt in een kort artikel op de website van Atlantic Monthly deze vragen kort aan, maar besteedt dan vooral aandacht aan wat hij de positieve kanten ziet van tijdelijk ingehuurde contractmilitairen.

Het zijn geen rauwe huurlingen, schrijft Kaplan, maar mensen die hun sporen hebben verdiend binnen het Amerikaanse leger. Ze doen hun werk vaak veel efficiënter – Kaplan beweert dat voor een militair vrachtschip dat door vijftien particuliere contractanten werd gerund, zeker honderd mensen van de marine nodig zouden zijn geweest. De kwaliteit van de mensen is veel hoger, zegt Kaplan.

En critici die dit als een typisch voorbeeld van het Bushbeleid zien, wijst hij erop dat Clinton begonnen is particuliere militairen in te huren, voor de militaire acties in Bosnië en Kosovo.

Lees meer over wereldkwesties op nrc.nl/wereld