Hulpstop na inval bij VN in Somalië

Het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties schort haar activiteiten in de Somalische hoofdstad Mogadishu op na de arrestatie van een medewerker. Dat heeft het WFP vanmiddag laten weten.

Vanochtend rond 8 uur arriveerden leden van de Somalische Nationale Veiligheidsdienst (NSS), die gelieerd is aan de Somalische interim-regering, in tot gevechtsvoertuigen omgebouwde pick-ups bij het VN-kantoor. Circa vijftig zwaarbewapende geüniformeerde mannen drongen het gebouw binnen en namen de directeur van het bureau, Isrid Osman, mee. Volgens het WFP werd Osman daarbij onder schot gehouden, maar werd er geen schot gelost.

Volgens het WFP wordt hij vastgehouden in het NSS-hoofdkwartier nabij het presidentiële paleis. Volgens de organisatie is zowel de arrestatie als het binnendringen van een VN-kantoor in strijd met het internationaal recht.

Waarom Osman is opgepakt was vanmiddag onbekend. Afgelopen maandag deelde het WFP voor het eerst sinds 25 juni weer voedsel uit aan 75.600 inwoners van de door geweld en anarchie geteisterde stad. Het deed dit via 42 moskeeën, die hiertoe waren aangewezen door de lokale gouverneur. „Vanwege de arrestatie van Osman en de plicht van het WFP om de veiligheid van zijn personeel te garanderen is het WFP gedwongen deze distributie onmiddellijk op te schorten”.

Toen in april de strijd tussen moslimextremisten en regeringstroepen gesteund door een Ethiopische invasiemacht hoog oplaaide, sloegen 300.000 inwoners van de hoofdstad op de vlucht. Een groot deel van hen was toen afhankelijk van voedselhulp van het WFP. De VN-organisatie klaagde toen dat de voedselhulp „onnodige vertraagd” werd door controles van de interim-regering.