‘Geen overnames in strategische sector’

Overnames van Nederlandse bedrijven die actief zijn in strategische sectoren (gas, water, stroom, telecom, spoorwegen, havens) moeten, waar nodig, geblokkeerd kunnen worden. Minister Maria van der Hoeven (CDA, Economische Zaken) moet op Europees niveau aandringen op maatregelen.

Dit bepleitte CDA-Kamerlid Jan ten Hoopen gisteren tijdens de behandeling van de begroting van het ministerie van Economische Zaken in de Tweede Kamer. Daarmee is de regeringspartij CDA nu ook voorstander geworden van beschermende maatregelen tegen ongewenste overnames van ondernemingen met een strategisch belang voor Nederland. Afgelopen zomer al toonde de PvdA zich voorstander van herintroductie van het gouden aandeel (met vetorecht) om strategisch belangrijke bedrijven te kunnen beschermen tegen ongewenste overvallers, zoals buitenlandse staatsbedrijven of opkopers.

„Wij zijn blij dat het CDA als laatste van de drie regeringspartijen nu ook het belang ziet van bescherming van strategische bedrijven”, reageerde Tweede Kamerlid Ferd Crone (PvdA) gisteren in reactie op Ten Hoopen. „In het vorige kabinet stond het CDA nog achter minister Zalm om Schiphol te verkopen. Gelukkig heeft zijn opvolger de privatisering van Schiphol vorige week afgeblazen”, aldus Crone. In juli zei eurocommissaris Peter Mandelson (Handel) beschermingsmogelijkheden in sommige gevallen wenselijk te vinden.

Tijdens het Kamerdebat bleek ook dat Kamerleden het mes willen zetten in het woud aan subsidieregelingen voor ondernemers. VVD-Kamerlid Aptroot stelde voor van de ruim 400 regelingen 90 procent te schrappen. Ook CDA’er Ten Hoopen hekelde de wildgroei waardoor ondernemers „door de bomen het bos niet meer zien”. Volgens Ten Hoopen moet het mogelijk zijn voor het kabinet om binnen een jaar de bedrijfsgerichte subsidies terug te brengen tot hoogstens tien regelingen.