Gasvelden NAM in de verkoop

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) gaat een aantal van haar gasvelden in zee verkopen. Dat maakte de gas- en olieproducent vandaag bekend.

Het gaat om de winningvergunningen en bijbehorende installaties van vijf gasvelden in het Nederlandse gedeelte van de Noordzee voor de kust van Den Helder. Daarnaast wordt ook een gas- en olieveld op de markt gebracht waarin de NAM deelneemt.

De te verkopen velden, goed voor 3 procent van de jaarlijkse productie van de NAM, zijn via de zogenoemde Nogat-pijplijn met elkaar verbonden. Het geproduceerde aardgas wordt via deze leiding naar een door de NAM beheerde gasbehandelingsinstallatie in Den Helder getransporteerd. De NAM is tevens van plan haar aandeel in deze pijplijn te verkopen.

De voorgenomen verkoop komt voort uit de nieuwe langetermijnstrategie van de NAM, die directeur Roelf Venhuizen vandaag op het hoofdkantoor in Assen aan het personeel bekendmaakte.

Hoewel de totale winbare gasreserves van het bedrijf nog voldoende zouden zijn voor zo’n twintig jaar productie (op basis van het huidige Nederlandse verbruik), zouden de kleinere winlocaties binnen enkele jaren al uitgeput raken. Daaronder vallen de buitengaatse gasvelden die nu in de verkoop staan. De NAM zou zich daarom in de toekomst meer op grote gasvelden, zoals in het Groningse Slochteren, willen richten. Daarnaast wil het bedrijf zich bezighouden met de herontwikkeling van het olieveld in Schoonebeek.

De verkoop van de gasvelden zal volgens de NAM niet leiden tot ontslagen. De banen van de vijftig werknemers die bij de velden werken zijn gegarandeerd.

De NAM is sinds 1959 betrokken bij de gaswinning in Nederland, nadat in Slochteren een gasveld werd gevonden. Inmiddels heeft de NAM zo’n 1.700 kubieke meter gas gewonnen en was het bedrijf goed voor ongeveer 175 miljard euro aan aardgasbaten.

Volgens schattingen bedragen de winbare reserves nog zo’n 2.800 miljard kubieke meter.

Rectificatie / Gerectificeerd

NAM

In het artikel Gasvelden NAM in de verkoop (17 oktober, pagina 17) staat dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij tot nu toe 1.700 kubieke meter gas heeft gewonnen in Slochteren. Dat moet zijn: 1.700 miljard kubieke meter .