Farrelly’s doen weer vies en lief

The Heartbreak Kid. Regie: Peter en Bobby Farrelly. Met: Ben en Jerry Stiller, Malin Akerman, Michelle Monaghan, Rob Corddry. In: 63 bioscopen.

Vrijgezel Eddie Cantrow (Ben Stiller), eigenaar van een sportwinkel in San Francisco, staat van alle kanten onder druk. Zijn grofgebekte vader – gespeeld door Ben Stillers echte vader, komiek Jerry Stiller – vindt dat hij weer eens van bil moet, en zijn al jaren getrouwde vriend Mac roept dat het eens tijd wordt om ook te trouwen, Eddie is toch echt al veertig. Tijdens de bruiloft van zijn ex-vriendin wordt de treurigheid van de situatie bijna ondraaglijk als hij als enige vrijgezel aan de kindertafel moet zitten.

Als hij bij toeval een vrouw helpt wier handtasje wordt geroofd, gaat hij overstag. Hij is het gezeur van zijn vader en vrienden zat. Een beetje tegen beter weten in trouwt hij snel met de ravissante blondine Lila. Tijdens hun huwelijksreis naar Mexico blijkt dat ze verschillen als dag en nacht. Hij wordt gek van haar muzieksmaak, zij vindt hem een controlefreak.

The Heartbreak Kid is een remake van de gelijknamige film van Elaine May uit 1972, naar een scenario van Neil Simon. De nieuwe versie draagt het stempel van de makers, Peter en Bobby Farrelly, bekend van poep- en pieshumor-films als There’s Something About Mary, Kingpin en Dumb & Dumber. Weer is de film door seks geobsedeerd, met het bekende onverbloemde taalgebruik, ditmaal bijvoorbeeld in de met schuttingtaal doorspekte adviezen van vader Doc aan zoon Eddie.

Net als in de meeste films van de broertjes Farrelly zit onder deze min of meer aanstootgevende laag een lieve film over buitenbeentjes op wie ook heus wel een dekseltje past.

Net zoals veel moderne komedies gaat het over de angst van kinderlijke mannen om zich te binden en volwassen te worden. De film is beter dan recente Farrelly-films als Shallow Hal en Stuck on You, maar echt superleuk wordt het jammer genoeg niet.

    • André Waardenburg