Evo laat zich niet dollen door Yankees

evoaymara.jpgWegens het misselijk afzeiken van de Boliviaanse indianen dreigt de ambassadeur van de Verenigde Staten in La Paz zijn koffers te moeten gaan pakken. Diplomaat Philip Goldberg heeft zichzelf in moeilijkheden gebracht door naar eigen zeggen ,,een mopje” te maken. De kwestie begon toen de eerste indianenpresident van Bolivia, cocaboer Evo Morales, zich vorige maand in New York beklaagde over de vernederende behandeling die zijn delegatie ten deel viel bij het bezoek aan de jaarvergadering van de VN. In een mooi verbolgen betoog zei Morales in zijn toespraak tot de Algemene Vergadering dat het serieus tijd werd om de zetel van de VN te verplaatsen naar een land waar mensen die er iets anders uitzien niet onmiddellijk als een terrorist worden behandeld. Bij thuiskomst verklaarde de Boliviaanse regering een heuse campagne ter verplaatsing van de VN-zetel te zullen beginnen. En dat werkte op de lachspieren van ambassadeur Goldberg. Straks begint Bolivia nog een campagne om de zetel van Disneyland te verplaatsen, zei de ambassadeur. Toen Goldberg begreep dat de Bolivianen niet erg vrolijk werden van zijn commentaar zei de diplomaat dat hij slechts een grapje had willen maken om de spanningen tussen beide landen te verminderen. Maar dat heeft niet geholpen. Evo Morales heeft Goldberg laten weten dat de Amerikaan niet langer welkom is in zijn paleis wegens het bespotten van het staatshoofd.

Tijdens een indianenfeestje zei Morales een paar dagen geleden dat de ,,anti imperialistische en anti neoliberale strijd doorgaat, we laten ons niet bang maken.” En hij sloot af met de uitroep: Causachun coca, wañuchun yanki! En dat betekent in Quechua: Leve de coca en dood aan de yankees.

Goldberg moet zich publiekelijk verexcuseren. En de indianen laten het er niet bij zitten. Volgens de Boliviaanse minister van buitenlandse zaken David Choquehuanca heeft Goldberg zich racistisch uitgelaten. De ambassadeur heeft volgens hem niet alleen Bolivia maar alle indianenbewegingen in Latijns Amerika beledigd. En gisteren heeft minister Juan Ramón Quintana laten weten dat als er niet snel verontschuldigingen volgen, Goldberg tot ongewenst persoon wordt verklaard.

Het wachten is op de Amerikanen. Op de website van de ambassade wordt geen melding gemaakt van de ruzie. Er worden alleen goede Amerikaanse werken vermeld: spiegeltjes en kralen voor de Bolivianen. De Yankees doneren bromfietsen en auto’s en er dansen Amerikaanse indianen in Bolivia.