Er moet een boycot komen tegen Birma

De laatste weken wordt gediscussieerd over de zin van een boycot van Total in verband met de activiteiten van dit bedrijf in Birma. Total is de grootste Europese investeerder daar. Het geld dat Birma verdient aan Total gaat naar de staatskas, en 40 procent wordt besteed aan wapens. Het bedrijf heeft tot nu toe geen belangstelling getoond voor bezwaren daartegen. Diverse Franse aandeelhouders stellen dat het hun gaat om het geld en dat het hun niet kan schelen hoe dat verdiend wordt.

Mogelijk wordt Total in België juridisch vervolgd voor marteling en dwangarbeid in Birma. In de VS is de Amerikaanse partner van Total in Birma, Unocal, al vervolgd voor marteling en dwangarbeid in Birma. In 2005 heeft Unocal een schikking getroffen met een aantal slachtoffers van mensenrechtenschendingen om een veroordeling door de Amerikaanse rechter te voorkomen. Vanwege hun (in)directe steun aan de mensenrechtenschendingen en aan het regime blijven wij oproepen tot een boycot van Total.