Eindelijk een filter voor YouTube

YouTube-filmpjes krijgen een watermerk. Op die manier wil de videosite voorkomen dat er illegaal gekopieerde clips en tv-programma’s zijn te bekijken.

YouTube is dé plek om videofragmenten met anderen te delen. Veel internetters uploaden echter ook bestanden waar ze geen rechten voor hebben, zoals clips die van tv of dvd zijn gekopieerd. Dat heeft de huidige eigenaar van YouTube, Google, al problemen opgeleverd met de entertainmentindustrie. Viacom, de eigenaar van tv-zenders als Comedy Central, Nickelodeon en MTV, eist bijvoorbeeld een schadevergoeding van 1 miljard dollar voor alle illegale tv-fragmenten die bezoekers via YouTube hebben kunnen bekijken.

YouTube gaat vanaf nu video’s filteren met een techniek die Video Identification wordt genoemd: wie een nieuwe videofilm wil delen via YouTube (of juist niet), moet zijn videobestanden laten voorzien van een watermerk. In dat watermerk liggen unieke kenmerken van een scène opgeslagen. Het fragment wordt ook herkend door YouTube als iemand anders het probeert te uploaden. Als de rechthebbende eigenaar heeft aangegeven dat de bewuste scène niet op YouTube mag verschijnen, zal het filmpje dus niet door iemand anders geüpload kunnen worden.

De gebruikte watermerktechniek is niet nieuw: er zijn inmiddels veel sites die op deze manier illegale mediabestanden weren. YouTube kreeg veel kritiek omdat de grootste online videoboer ter wereld wel maanden geleden al filters aankondigde, maar ze nu pas activeert.

Een perfect werkend identificatiesysteem is niet mogelijk, vertelde Google-baas Eric Schmidt deze week tijdens een persconferentie in San Bruno. Volgens Schmidt zou een goed filtersysteem 80 tot 90 procent van de filmpjes herkennen. Hij riep filmmaatschappijen op zoveel mogelijk scènes te laten watermerken. Maar miljoenen onbeschermde filmpjes die nu op YouTube staan, blijven voorlopig nog buiten schot.

Meer over het YouTube-filter op nrc.nl/media