Eenderde van aandelen beddenmaker Dico zoek

Het belaagde beursfonds Dico heeft er een nieuw probleem bij: een derde van de aandelen zweeft tussen twee grote beleggers die betwisten dat ze er de eigenaar van zijn.

De beddenfabrikant, sinds deze zomer onder vuur van het kritische beleggingsfonds Recalcico, meldde gisteren dat de bijzondere aandeelhoudersvergadering, gepland voor eind deze maand, niet doorgaat. Reden: Recalcico, dat om de aandeelhoudersvergadering had gevraagd, draaide een uitbreiding van zijn aandelenbelang terug. De belegger heeft bij nader inzien niet de 68,5 procent, die het begin september meldde, maar slechts ruim 36 procent.

„Omdat ik nu geen meerderheid meer heb”, zegt Recalcico-directeur Frans Faas, „heeft een aandeelhoudersvergadering weinig zin.” Bij deze gelegenheid had Faas algemeen directeur Michiel Herter van Dico en de raad van commissarissen willen wegstemmen.

Recalcico bereikte eind augustus overeenstemming met de Limburgse investeringsmaatschappij Mercurius om haar resterende 32 procent in Dico voor ruim 4 miljoen euro over te nemen. Eerder al had Recalcico van Mercurius ruim 20 procent overgenomen. Gisteren liet Faas weten dat die 32 procent van de aandelen door Mercurius nooit zijn geleverd, omdat er onenigheid over de leveringsvoorwaarden was ontstaan.

Mercurius laat weten „geen positie” in Dico meer te hebben, en het geld voor die 32 procent al binnen te hebben. Dat laatste ontkent Faas. „Tot overmaken is het nooit gekomen.” Faas verwacht dat betwiste levering „wel tot een rechtszaak zal leiden”.

Toezichthouder AFM noemt de kwestie „uniek”, en zegt dat de zaak „onze aandacht heeft”. Dico-bestuurder Herter kan niet veel over de situatie zeggen. „Het is een zaak tussen aandeelhouders. Ik kan niet veel anders dan rustig afwachten.”