Ecoloog: afschieten van wilde zwijnen op Veluwe overbodig

Intensiever jagen op wilde zwijnen in de Veluwe is niet nodig. Het afschieten door een drukjacht heeft weinig zin. De wildstand hoeft niet te worden teruggebracht tot achthonderd zwijnen, maar kan ook op vijfduizend worden gesteld.

Dat stelt ecoloog Geert Groot Bruinderink van Wageningen Universiteit, die wordt gezien als een gezaghebbend deskundige op dit gebied. Groot Bruinderink reageert op het plan van minister Verburg (LNV, CDA) om het verbod op drukjacht eenmalig op te heffen. Over dit plan botste de minister gisteren met een meerderheid van de Tweede Kamer. Die is tegen de methode, waarbij een dier door één drijver wordt verstoord om daarna te worden afgeschoten.

Groot Bruinderink: „Het beste is kalmte te bewaren en ons niet laten meeslepen door emoties. Als de minister in paniek raakt en de drukjacht wil toestaan, is het een slechte minister. Niets doen verdient de voorkeur. De jagers hebben bepaald dat er plaats is voor achthonderd zwijnen op de Veluwe. Dat is een langjarig gemiddelde, waartussen zich grote schommelingen kunnen voordoen. Ik zou tegen de jagers willen zeggen: stel de voorjaarstand op vijfduizend. Er zullen ook jaren zijn waarin dat aantal vanzelf daalt.”

Er lopen nu ongeveer zesduizend zwijnen op de Veluwe. De grote aantallen hebben volgens minister Verburg 355 verkeersongevallen tot gevolg gehad, alsmede tienduizenden euro’s schade voor campings, plus schade aan het welzijn van de dieren zelf door „onderlinge verdringing”, aldus de minister. Zij vindt het „onverantwoord” om in deze „maatschappelijk onaanvaardbare situatie” niet eenmalig toestemming te geven voor de drukjacht.

Een meerderheid in de Tweede Kamer, waaronder coalitiepartij PvdA, vindt de drukjacht ongewenst en twijfelt ook aan het nut daarvan. De PvdA wil liever dat de bestaande methode, de zogenoemde aanzitjacht, wordt uitgebreid en dat daarbij ook ’s nachts met kunstlicht wordt geschoten.

Nationaal Park De Hoge Veluwe heeft ervaring met de drukjacht. Volgens beleidsmedewerker Bart Boers kán drukjacht effectief zijn, mits deze deskundig wordt uitgevoerd.