Don ABP en Sancho PGGM

2 miljard euro steken de pensioenfondsen ABP en PGGM in een nieuw fonds van hun dochter Alpinvest. Een fonds dat gaat beleggen in zogeheten mezzanine leningen, risicovolle kredieten die vooral worden verstrekt aan private-equityfirma’s. Dat maakten de twee pensioenfondsen begin deze week bekend. Althans, dat deed Alpinvest, hun eigen private-equityfirma.

Dat ze gaan investeren in windmolens, brachten ABP en PGGM een week geleden wél zelf naar buiten met een persbericht. Niet omdat het bedrag groter is. Integendeel. Het Ampère Equity Fund, dat gaat investeren in windparken ter land en ter zee en in grote biomassacentrales, mag 500 miljoen euro tegemoetzien.

Dat fonds is een idee van Econcern, dat zich ontwikkelt tot het troetelkind van grote Nederlandse beleggers. Eerst staken de families Fentener van Vlissingen en Brenninkmeijer hun geld in het bedrijf dat zich inzet voor duurzame energieontwikkeling. Nu volgen de institutionele beleggers, naast ABP en PGGM ook Delta Lloyd en Rabobank.

Zij tonen groot vertrouwen in het snelgroeiende Econcern, dat ooit begon als adviesbureau. Het karakter van het bedrijf is nu lastiger te beschrijven. Het adviseert, onderneemt, investeert. En het heeft enorme ambities. Of het zijn groei onder controle kan houden, daar maakt niemand zich al te veel zorgen om. Al is het Ampèrefonds ondergebracht bij de Triodos Bank.

Voor de pensioenfondsen past de investering mooi in hun streven duidelijk te maken dat ze maatschappelijk verantwoord beleggen. Na een uitzending van televisieprogramma Zembla, dat aantoonde dat de pensioenfondsen in bedrijfstakken als de wapen-, porno- en tabaksindustrie investeren, werden ze in het defensief gedwongen.

Er is de pensioenfondsen sindsdien veel aan gelegen om er beter op te staan. De investeringen in het Ampère Fonds passen volgens ABP-directeur Roderick Munsters goed in „het rijtje van beleggingen in microkredieten, schone technologie, duurzame bosbouw in Mozambique en het Climate Change Capital Carbon II-fonds. Of zoals Else Bos, PGGM-directeur, zegt: „Wij werken hard om onze klanten een goed, betrouwbaar, maar vooral verantwoord pensioen te bieden.”

Daar horen ook investeringen in de vaak gewraakte opkoopfondsen bij. De echte hoge rendementen halen ze uit hun investeringen in de private-equityfirma’s en hedgefondsen waar vakbonden, vertegenwoordigers van de deelnemers, zich niet al te verzot op tonen.

Met investeringen daarin loop je zelf dan maar liever niet te koop, ook al steek je er meer geld in. Alpinvest knapt dat werk wel op.

Daan van Lent