De zorgconsulent

Naam: Gerben van Eeuwijk (33)Studie: sociologie, UvT (1992-1997)Werk: consulent bij Zorgbelang BrabantReist met: fietsDraagt: spijkerbroek met blouseNettomaandinkomen: 1.800 euro (voor 24 uur per week)

Wat doe je precies?

„Ik begeleid ouders van gehandicapte kinderen bij Zorgbelang Brabant, een soort consumentenbond voor de zorg. Ik werk tijdelijk drie dagen, omdat ik één dag in de week besteed aan mijn studie humanistiek en een dag voor onze twee kinderen zorg.”

Leuk?

„Ja. Mijn hart ligt echt bij de zorgsector. Het is dankbaar werk. Ieder mens heeft ooit in zijn leven zorg nodig. Een onderzoeker ben ik niet echt, maar deze baan is juist praktijkgericht.”

Wat wilde je tijdens je studie worden?

„Tijdens de studie hoorden we van onze mentoren, die in de jaren tachtig waren afgestudeerd, dat we de ‘opleiding tot werkloosheid’ volgden. Alhoewel een baan vinden in de jaren ’90 makkelijker werd, dacht ik: ik moet ergens terechtkomen waar voldoende werk is. Dat is in de zorg zeker het geval.”

Wat wil je nog bereiken?

„Dit is inmiddels mijn derde baan. Om de drie, vier jaar wissel ik, omdat ik wil voorkomen dat mijn werk een routine wordt. Ik ben een carrièreplanner, maar merk wel dat ik nu met kinderen en een studie flexibeler moet zijn. Als ik mijn studie humanistiek af heb, wil ik als geestelijk verzorger aan de slag. Dan houd je je bezig met levensvragen van mensen die in instituten leven, zoals het ziekenhuis of de gevangenis.”