De zorgconsulent

Gerben van Eeuwijk Foto Merlin Daleman Nederland, Tilburg, 08-10-07 Gerben van Eeuwijk. © Foto Merlin Daleman Budel, Bram

Naam: Gerben van Eeuwijk (33)Studie: sociologie, Universiteit van Tilburg (1992-1997)Werk: consulent bij Zorgbelang BrabantReist met: fietsWoont: in een rijtjeshuisDraagt: spijkerbroek met blouseNetto maandinkomen: 1.800 euro (voor 24 uur per week)

Wat doe je precies?

„Ik begeleid ouders van gehandicapte kinderen, met name op het gebied van wonen en onderwijs, bij Zorgbelang Brabant, een soort consumentenbond voor de zorg. Ik werk tijdelijk drie dagen, omdat ik één dag in de week besteed aan mijn studie humanistiek aan de Universiteit Utrecht en een dag voor onze twee kinderen zorg.”

Leuk?

„Ja. Mijn hart ligt echt bij de zorgsector. Het is dankbaar werk. Ieder mens heeft ooit in zijn leven zorg nodig en goede opvang vind ik erg belangrijk. Daar draag ik graag mijn steentje aan bij. Een onderzoeker ben ik niet echt, maar deze baan is juist praktijkgericht.”

Wat wilde je tijdens je studie worden?

„Op de middelbare school had ik een bijbaantje in een verzorgingshuis. Ik hoorde over de wachtlijsten en vroeg me af hoe dat met mijn ouders en al die andere babyboomers moest. Ik had toen al interesse in de zorgsector. Tijdens de studie hoorden we van onze mentoren, die in de jaren tachtig waren afgestudeerd, dat we de ‘opleiding tot werkloosheid’ volgden. Alhoewel een baan vinden in de jaren ’90 makkelijker werd, dacht ik wel: ik moet ergens terechtkomen waar voldoende werk is. Dat is in de zorg zeker het geval.”

Wat wil je nog bereiken?

„Dit is inmiddels mijn derde baan. Om de drie, vier jaar wissel ik, omdat ik wil voorkomen dat mijn werk een routine wordt. Ik ben een carrièreplanner, maar merk wel dat ik nu met kinderen en een studie flexibeler moet zijn. Als ik mijn studie humanistiek af heb, wil ik als geestelijk verzorger aan de slag. Dan houd je je bezig met levensvragen van mensen die in instituten leven, zoals het ziekenhuis of de gevangenis. Die overstap betekent dat ik een tweede loopbaan begin, maar mijn werkterrein zal de zorg blijven.”