De adviesbureau-eigenaar

Marieke Blanken Foto Merlin Daleman Nederland, Tilburg, 08-10-07 Marieke Blanken. © Foto Merlin Daleman Budel, Bram

Naam: Marieke Blanken (32)Studie: sociologie, Universiteit van Tilburg (1993-1999)Werk: mede-eigenaar van Bureau QuesteReist met: niet, werkt thuisWoont: in een rijtjeshuisDraagt: broek met blouse of trui, bij presentaties rok en jasjeBesteedbaar inkomen per maand: circa 3.000 euro (voor 36-40 uur per week)

Wat doe je precies?

„Twee jaar geleden heb ik met twee anderen de maatschap Bureau Queste opgezet, een adviesbureau voor sociale vraagstukken. We adviseren voornamelijk gemeenten, provincies en sociale organisaties. We houden ons vooral bezig met de vraag hoe we de participatie van burgers kunnen versterken en vergroten. Zo adviseren we bijvoorbeeld een school, die het vroegtijdig uitvallen van leerlingen probeert tegen te gaan. Wij kwamen erachter dat het met name meisjes zijn die leven in twee culturen en meer moeite hebben met het maken van eigen keuzes, vanwege hun sterke loyaliteit met hun culturele achtergrond. Terwijl eigen keuzes maken juist nodig blijkt te zijn om je school af te kunnen maken. We leren de leerlingen nu op school hoe ze voor zichzelf kunnen opkomen, zonder hun omgeving te kwetsen. Ook informeren we docenten hierover.”

Leuk?

„Ja, ik vind mijn werk geweldig. Hiervoor werkte ik zes jaar bij adviesbureau Radar. Mijn werkzaamheden verschillen niet zoveel, maar nu heb ik wel zeggenschap over mijn eigen agenda. Ik werkte me een slag in de rondte om aan de targets van mijn werkgever te voldoen. Nu kan ik ook eens een middag achterover leunen om ergens over na te denken.

„Het gaat erg goed met ons bureau. Investeringen hoefden we bij de start niet echt te doen, we maakten meteen al winst. Binnenkort willen we mensen gaan aannemen.”

Wat wilde je tijdens je studie worden?

„Ik wilde werken in de ontwikkelingssamenwerking. Dat bleek lastig, na een half jaar solliciteren had ik nog niks. Nu hoef ik die kant niet meer op. Ik doe eigenlijk al hetzelfde werk, alleen dan in Nederland.”

Wat wil je nog bereiken?

„Ik wil van Bureau Queste een middelgroot bureau maken, met tien tot vijftien werknemers, en zelf steeds complexere opdrachten gaan doen.”