College Leiden valt over lightrail

Het college van burgemeester en wethouders in Leiden is gevallen. Een meerderheid van de gemeenteraad trok vannacht de steun in voor het college, bestaande uit PvdA, GroenLinks en ChristenUnie. Vorige week waren al de twee SP-wethouders opgestapt uit onvrede over het standpunt over de RijnGouwelijn (RGL), een lightrailverbinding tussen Gouda en de kust.

Het ‘rompcollege’ blijft voorlopig aan om de lopende zaken af te handelen. Er zal een onafhankelijke informateur worden aangesteld die nieuwe coalitieonderhandelingen gaat leiden.

Aanleiding is een brief die het rompcollege een week geleden naar de provincie Zuid-Holland stuurde. Daarin stond dat er wat Leiden betreft viel te praten over een tracé van de RGL door Leiden. Het college had volgens de oppositiepartijen deze brief nooit mogen versturen omdat het na het vertrek van de SP een minderheid in de raad vertegenwoordigde.

Het college wilde met de provincie, verantwoordelijk voor openbaar vervoer, in gesprek blijven over de RGL en stuurde daarom toch de brief. Zuid-Holland had Leiden als eis gesteld met een alternatief voorstel te komen vóórdat Provinciale Staten vandaag beslissen over het definitieve ontwerp. Naar verwachting stelt de provincie vandaag het oorspronkelijke tracé – dwars door de Leidse binnenstad over onder meer de Breestraat – vast. Juist daartegen had 70 procent van de Leidse bevolking zich een half jaar geleden per referendum uitgesproken.

Na de SP keerde ook de rest van de oppositie zich vannacht tegen het college. Een motie van D66, waarin het vertrouwen in het college werd opgezegd, werd door een inspanning van burgemeester Lenferink op het laatste moment nog afgezwakt. Daardoor is het college formeel gevallen, maar zullen de wethouders aanblijven tot er een nieuwe coalitie is.