China fel tegen bezoek Dalai Lama aan Bush

China heeft scherpe kritiek geuit op de ontmoeting die de Amerikaanse president Bush gisteren had met de Dalai Lama, de spirituele leider van Tibet. De Chinese regering waarschuwde dat de ontmoeting in het Witte Huis de relaties met de VS „ernstig zal schaden”.

De bijeenkomst vond plaats in de informele sfeer van de ambtswoning van Bush in plaats van het formele Oval Office, uit eerbied voor China. De Dalai Lama krijgt vandaag de prestigieuze Gouden Medaille van het Congres voor zijn strijd voor de mensenrechten . Dit zal de eerste keer zijn dat een zittende Amerikaanse president in het openbaar verschijnt met de Dalai Lama.

Een woordvoerder van de Chinese minister van Buitenlandse Zaken zei gisteren: „Het Chinese volk is diep gekwetst. De ontmoeting tast de internationale verhoudingen aan.” Het Witte Huis zei dat president Bush de Chinese bezorgdheid begrijpt, maar dat hij hoopt dat de Chinese leiders de Dalai Lama leren kennen als een man die vrede wil.

Chinese functionarissen in Tibet hebben furieus gereageerd op de aanstaande uitreiking van onderscheiding. De secretaris van de Communistische Partij in Tibet, Zhang Qingli, verklaarde dat de boeddhistische leider „een scheuring probeert te veroorzaken in het moederland”. „We zijn woedend”, zei hij. „Als de Dalai Lama een dergelijke onderscheiding kan ontvangen, dan moeten er geen gerechtigheid en goede mensen in de wereld zijn.”

China ziet de Dalai Lama als de leider van het Tibetaanse onafhankelijkheidsstreven, maar de spiritueel leider houdt vol dat hij „echte autonomie” wil voor zijn land, dat in 1951 door China werd binnengevallen. De jonge Dalai Lama vluchtte naar India, waar hij sindsdien in ballingschap leeft. In 1989 kreeg hij de Nobelprijs voor de Vrede toegekend.

De Dalai Lama heeft recentelijk meer wereldleiders ontmoet, zoals de Duitse kansselier Merkel, de Australische premier Howard en binnenkort de Canadese premier Harper. Zij geven daarmee in toenemende mate uiting aan hun bezorgdheid over de mensenrechtensituatie in Tibet.

De ontmoeting tussen Merkel en de Dalai Lama leidde ook tot een rel. China protesteerde door een ontmoeting tussen Duitse en Chinese politici af te zeggen. Na de aankondiging van Merkels voornemen had Peking de Duitse ambassadeur in China al op het matje geroepen. (AP, Reuters)